Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En vecka efter den andra talmansrundan, då Moderatledaren Ulf Kristersson fick talman Andreas Norléns uppdrag att sondera för en regering, är det på tisdagen dags för Kristersson att lämna en lägesrapport till talmannen. Arkivbild.

Kristersson ger talmannen lägesrapport

En vecka har gått och nu har Moderatledaren Ulf Kristersson en vecka kvar för att undersöka förutsättningarna att bilda regering. På tisdagen avlägger Kristersson halvtidsrapport till talmannen.

Kristersson ska ge talmannen en lägesbeskrivning om kontakter som tagits och eventuella resultat och slutsatser från dem. Ett möte är bokat till tisdag eftermiddag, klockan 15. Mötet sker i talmannens tjänsterum, enligt riksdagen. Det är oklart om Moderatledaren eller talmannen kommer att informera offentligt om läget efter mötet.

Talmannen har gett Kristersson två veckor, till den 16 oktober, att undersöka förutsättningarna för att kunna ikläda sig rollen som statsminister och bilda regering.

Mycket lite har hittills kommit ut om hur det går, mer än att Kristersson har träffat statsminister Stefan Löfven (S) en gång. Vad det mötet gav, om något, är inte känt. När Moderatledaren fick sitt sonderingsuppdrag av talmannen förra veckan fick han frågan om vilka kontakter och samtal han tänkte genomföra och svarade då att det handlade om Alliansen och Socialdemokraterna.

Löfven har flera gånger sagt att han och hans parti inte tänker släppa fram en Alliansregering, genom att till exempel lova att släppa fram Kristersson som statsminister och den regeringens första budget.

Utan ett sådant besked skulle en Alliansregering vara tvungen att förlita sig på stöd från Sverigedemokraterna, vilket Centerpartiet och Liberalerna har förklarat som otänkbart.

På måndagen fortsatte Alliansen med de interna möten som har pågått sedan Kristersson fick uppdraget. Det finns inga uppgifter om någon ytterligare träff mellan Kristersson och Löfven.