Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Kristersson (M) ser allvarligt på den senaste tidens attacker mot poliser. Arkivbild.

Kristersson: Måste gå från ord till handling

Brottsligheten är på väg att gå över en farlig gräns, menar Moderaterna efter den senaste tidens attacker mot poliser.

- Det viktigaste är att gå från ord till handling och vi måste på allvar ändra lagstiftningen så att det händer något på riktigt, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till TT.

I en debattartikel i DN tar han och partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé upp flera förslag som Moderaterna tidigare presenterat om lagskärpningar. Bland annat dubblerade straff mot personer som begår brott i kriminella gäng och en straffhöjning till sex månader för brottet våld mot tjänsteman.

- Det vi ser i dag är att gängkriminaliteten håller på att äta sig in våra storstäders förorter, och den gängkriminallitet som vi sannolikt såg häromdagen (i Västerås) är riskabel och leder till en tystnadskultur, säger Ulf Kristersson.

- Vi ser att när brottsligheten ger sig på poliser och rättsväsendet så skapar det långsiktiga risker, med till exempel folk som inte vill vittna.

Kristersson beskriver den pallett av utspel som görs från olika håll, han nämner bland annat kameraövervakning, som något "yrvaket".

TT: Är det inte också lite "senvaket"?

- Jo, det kanske det också är, säger Kristersson.

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad skriver till TT att partiet vill ha en särskild debatt i riksdagen mot bakgrund av den senaste tidens polisattacker.