Statsminister Ulf Kristersson (M) talade under måndagen på en manifestation till stöd för Ukraina på Norrmalmstorg i Stockholm.
Statsminister Ulf Kristersson (M) talade under måndagen på en manifestation till stöd för Ukraina på Norrmalmstorg i Stockholm. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Kristersson tonar ned Pehrsons SD-uttalande

Statsminister Ulf Kristersson (M) vill tona ned arbetsmarknadsminister Johan Pehrsons (L) uttalande om SD och "brun sörja".
– Det är inga konstigheter, det är utrett och klart, det är inga problem, försäkrar han.

ANNONS
|

På en partikonferens nyligen sade Johan Pehrson enligt Expressen att Liberalerna förhindrat att flera "sjuka saker" kom med i Tidöavtalet, som ligger till grund för regeringspartiernas samarbete med Sverigedemokraterna.

– Jag är inte naiv, jag vet precis att SD har samma organisationsnummer i dag som de hade när de bildades, och även deras eget taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja, sade Pehrson enligt tidningen.

Uppträda värdigt

Detta fick bland andra SD:s riksdagsledamot Björn Söder (SD) att kritisera Pehrson. Söder hänvisade till formuleringen i Tidöavtalet som säger att parterna ska "uppträda med värdighet och tala respektfullt om varandras centrala företrädare".

ANNONS

På en fråga om Johan Pehrson följer avtalet, svarar Ulf Kristersson:

– Självklart gör han det. Just därför har de rett ut saken efteråt. Det är helt utagerat och inga konstigheter alls, säger han i samband med en manifestation för Ukraina på Norrmalmstorg i Stockholm.

– Jag tror att Johan Pehrson har rett ut det där med SD, det är inga problem längre. Och sedan så händer det oss alla att vi uttrycker oss på ett sätt som inte blir riktigt bra, men det är utrett sedan länge, upprepar Kristersson.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) tog också upp frågan vid en pressträff på måndagen.

Bett om ursäkt?

– Jag tror att många med mig funderar på vad Johan Pehrson egentligen tycker i den här frågan. Jag tror att ett klargörande från hans sida skulle vara på sin plats, säger hon.

– Det kan vara värt en stilla påminnelse om att Johan Pehrson har valt själv att samarbeta med SD och att det finns ju alltid andra alternativ, säger Andersson.

Enligt SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson har Liberalerna lämnat en förklaring och bett om ursäkt på flera nivåer i partiet.

TT har sökt Johan Pehrson för en bekräftelse på detta utan framgång. I ett skriftligt uttalande tidigare försäkrade Pehrson att han och Liberalerna står bakom Tidöavtalet.

ANNONS
Kristersson fick frågor från journalister efteråt om hur han ser på Johan Pehrsons uttalande.
Kristersson fick frågor från journalister efteråt om hur han ser på Johan Pehrsons uttalande. Bild: Fredrik Sandberg/TT
ANNONS