Statsminister Ulf Kristersson (M) svarar på TT:s frågor i samband med torsdagens frågestund i riksdagen.
Statsminister Ulf Kristersson (M) svarar på TT:s frågor i samband med torsdagens frågestund i riksdagen. Bild: Pontus Lundahl / TT

Kristersson: Turkiet har rätt att skydda sig

Statsminister Ulf Kristersson (M) försvarar regeringens uteblivna kritik mot Turkiets bombningar i norra Syrien.
– Turkiet har rätt att skydda sig mot terrorattacker, säger han.

ANNONS

Under riksdagens frågestund undrade Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi om regeringen likt USA nu vågar kritisera bombningarna. Hon påpekade att USA är oroat för att mycket av kampen mot IS, som förs tillsammans med syriska kurder, riskerar att gå förlorad.

– Sverige har uppmanat alla parter till återhållsamhet, till lugn, till att civila och civila objekt inte ska utsättas för militär fara, svarade Kristersson.

Han tillade dock att konflikten mellan Turkiet och kurderna i norra Syrien är "väldigt komplex".

Ingått avtal

– Den handlar å ena sidan om kampen mot IS och samtidigt om att erkänna att Turkiet är ett land som utsätts för terrorattacker och där vi också konstaterar att Turkiet har rätt att skydda sig mot terrorattacker, sade Kristersson.

ANNONS

– Resten av världen har skäl att erkänna att de terrorattacker som drabbat Turkiet är lika illa för Turkiet som andra terrorattacker som drabbar andra länder är för dem.

Kristersson tog också upp att Sverige har ingått ett avtal för att Turkiet ska säja ja till Sverige i Nato, som innebär att Sverige ska intensifiera kampen mot terrorism.

– Och där har vi konstaterat att Sverige ska inte vara en plats där människor, som på olika sätt är med och finansierar terrorism eller terrornära verksamhet, finner en fristad bara för att deras aktiviteter inte riktar sig mot Sverige utan mot Turkiet.

"Svenska intressen i högsätet"

Stenevi anklagade regeringen för att krypa för regimen i Ankara och undrade om regeringen anser att Turkiet uppfyller kraven för en demokrati.

– Den nya regeringen sätter demokratins ideal i högsätet i sin utrikespolitik, men den sätter också svenska intressen i högsätet i svensk utrikespolitik, svarade Kristersson..

Han påpekade att det finns två partier, MP och V, som är emot det svenska Natomedlemskapet.

– Alla vi andra tycker det är viktig att Sverige, i ett läge med krig i vår omvärld, kommer in i försvarsalliansen, sade Kristersson.

– Tycker man inte att det är viktigt kan man säga nästan vad som helst. Tycker man det är viktigt, då är man noga med hur man uttrycker sig, noga med vilka konsekvenserna är. Inte för att man kryper, utan för att man bryr sig om svenska säkerhetsintressen.

ANNONS
ANNONS