Språkröret Märta Stenevi håller tal under Miljöpartiets kongress i november. I fredags meddelade hon att hon avgår. Arkivbild.
Språkröret Märta Stenevi håller tal under Miljöpartiets kongress i november. I fredags meddelade hon att hon avgår. Arkivbild. Bild: Christine Olsson / TT/TT

Kritik mot Stenevi i MP:s utredning

Det avgående språkröret Märta Stenevi kritiseras i den internutredning som Miljöpartiet låtit göra, enligt uppgifter till TT.
Nu börjar processen att hitta ett nytt språkrör.

ANNONS

Märta Stenevi meddelade i fredags att hon avgår efter tre år som språkrör.

Hon har varit sjukskriven sedan i januari och har själv beskrivit hösten som tuff. Dels i familjen, dels med interna strider inför partiets kongress, då Daniel Helldén valdes till hennes språkrörskollega. Då förekom flitigt uppgifter i medier om att Stenevi och Helldén inte drog jämnt.

Samtidigt fick valberedningen ett mejl med uppgifter om att arbetsmiljön på Miljöpartiets kansli var "ohållbar" och Stenevi pekades ut som problemet. En extern arbetsmiljöutredning tillsattes och den är nu klar.

"Stökigt ledarskap"

Märta Stenevi fick utredningen presenterad för sig innan hon avgick i fredags. Men enligt partisekreteraren Katrin Wissing lämnar hon av hälsoskäl, inget annat.

ANNONS

Även andra högt uppsatta företrädare i partiet fick utredningen muntligt presenterad för sig i helgen. Enligt uppgifter till TT framkommer en hel del kritik mot Stenevis ledarskap i den.

– Det är saker som man kan ha läst och hört i medier, att det är stökigt ledarskap, säger en källa med insyn.

– Att kunna vara en bra ledare men även en lagspelare samtidigt, det behövs ju på något sätt.

Miljöpartiet vill inte bekräfta något av innehållet i utredningen utan hänvisar till att dokumentet är internt.

Kan gå på två månader

Nu påbörjar partiet en process för att välja ett nytt språkrör. De två scenarier som man skissar på är en extrakongress före eller efter EU-valet den 9 juni.

– Det finns fördelar och nackdelar med att göra det så fort som möjligt. Sedan måste valberedningen också ha tid att göra en ordentlig beredning, säger MP:s pressekreterare Caroline Wiklund.

En kongress måste kallas till senast en månad innan den äger rum. Det lutar enligt Wiklund åt att kongressen hålls digitalt, det är en fråga om både tid och pengar.

Inför kongressen i november pågick en intensiv debatt om MP ska gå över till ett språkrör. Beslutet blev att partiet ska behålla sin modell med två ledande företrädare. En sådan diskussion skulle kunna uppstå igen.

ANNONS
ANNONS