Kung Carl XVI Gustaf i samband med inspelningen av det traditionella jultalet 2015. Arkivbild.
Kung Carl XVI Gustaf i samband med inspelningen av det traditionella jultalet 2015. Arkivbild.

Kungen jultalade om metoo och medmänsklighet

Sträck ut en hand till din medmänniska, hälsar kungen i sitt traditionella jultal. Och fortsätt det samtal som metoo-uppropet satt igång, uppmanar han.

ANNONS
|

Kungen hänvisar till bibeln när han sammanfattar temat för sitt jultal:

- Jag vet att ni är många i vårt land som ägnar mycket tid och kraft åt just det här: att bära andras bördor. Att hjälpa efter bästa förmåga.

- Vi ser det gång på gång vid olika kriser i samhället. Efter terrordådet på Drottninggatan var det många som visade vad det innebär att vara medmänniska. Som agerade med mod, omtanke och handlingskraft, säger kungen, och riktar sin familjs varmaste deltagande till offrens anhöriga.

ANNONS

"Formar samhället"

Han fortsätter med att reflektera över höstens flod av vittnesmål om "oacceptabla kränkningar". Metoo har lyft viktiga frågor som hur vi behandlar varandra med respekt, visar varandra hänsyn och stärker ansvarstagande och civilkurage, poängterar han.

- Hur vi svarar på dessa frågor kommer att forma det samhälle som våra barn och unga växer upp i. Därför hoppas jag att detta är något som vi fortsätter att tala om, nu och framöver.

Från det gångna året minns kungen också särskilt den stora försvarsövningen Aurora, och tackar för deltagarnas engagemang.

Medkänsla och mod

Han gläds också åt firandet av hundraårsdagen för den finländska självständigheten – och uttrycker försiktigt hopp om miljön efter klimatmötet i Bonn.

- Stigande globala utsläpp väcker oro. Men det finns konstruktiva krafter, som är beredda att ta ansvar för framtiden.

2017 har också bjudit på tillökning i den egna familjen, myser kungen om sitt nya barnbarn Prins Gabriel.

ANNONS

- Och nu ser vi fram emot att få välkomna ännu ett litet barn framåt vårkanten.

Till sist tar statschefen vid där han började:

- Det kan kräva mod, både att erbjuda hjälp och att ta emot den. Min önskan för året som kommer är att vi alla ska finna detta mod. Att vara inte bara människor, utan också medmänniskor.

TT
ANNONS