Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En kvinna som i somras ställde sig upp och vägrade sätta sig på ett flygplan på Landvetter flygplats och på så sätt stoppade utvisningen av en man till Afghanistan har åtalats.

Kvinna som stoppade utvisning åtalad

En 21-årig kvinna har åtalats vid Göteborgs tingsrätt för brott mot luftfartslagen. I somras ställde sig kvinnan upp på ett flygplan på Landvetter flygplats för att stoppa utvisningen av en man till Afghanistan och vägrade sätta sig trots flera tillsägelser från besättningen.

- Jag menar att hon har gjort sig skyldig till ett brott som jag kan bevisa och som hon inte vill erkänna, så därför får en domstol avgöra detta, säger kammaråklagare James von Reis till TT.

Det var den 23 juli som en afghansk man i 50-årsåldern skulle utvisas till sitt hemland. Planet skulle flyga till Istanbul, men kom inte i väg till följd av kvinnans agerande.

Enligt åklagaren erkänner kvinnan sitt faktiska handlande. Men hon har invändningar på moralisk grund och tycker heller inte att agerandet är brottsligt eftersom planet inte var i luften.

Dessutom pekar hon på att hon inte har blivit personligen tillsagd av planets kapten.

- Det har hon nog inte blivit i och för sig, men det menar jag inte har någon betydelse i sammanhanget, säger von Reis.

Straffet för brott mot luftfartslagen är böter eller fängelse i högst sex månader. Åklagaren anser att brottet är "lite elakartat" eftersom det handlar om civil olydnad.

Men han har inte bestämt sig för vad han ska yrka på för straff i rätten.

- Nej, det har jag inte i det här tidiga skedet.