Konflikter uppstår när skolor och kyrkor inte kommer överens om hur avslutningen ska läggas upp. Arkivbild.
Konflikter uppstår när skolor och kyrkor inte kommer överens om hur avslutningen ska läggas upp. Arkivbild.

"Kyrkan är inte en bygdegård"

Skolavslutningar i kyrklig miljö väcker återigen debatt. Hittills har skolor ofta tvekat om att vara i kyrkan, men nu har även kyrkor börjat tveka och tackat nej till skolan.

ANNONS
|

Särskilt Sävare församling utanför Lidköping har stått i centrum för debatten under våren, efter att kyrkoherde Judith Fagrell sagt nej till avslutningar i församlingens kyrkor, vilket Nya Lidköpings-Tidningen var först att uppmärksamma.

Enligt Fagrell har diskussionen om skolornas vara eller icke vara i kyrkan diskuterats församlingar emellan i många år, men få vågar ta till de åtgärder hon själv gjort, anser hon.

- Det är av rädsla. Man vill inte hamna i det här drevet som jag varit i de senaste månaderna. Men under de 15 år jag varit i tjänst har diskussionen om hur vi ska anpassa oss efter skollagen diskuteras flitigt, säger hon.

ANNONS

Rummet är religiöst

Enligt skollagen får avslutningar endast ske i kyrkomiljö om den sker under "icke-konfessionella" former. Avslutning får ske om "det inte förekommer några religiösa inslag som bön, välsignelse eller trosbekännelse", går att läsa på skolverkets hemsida. Men enligt Judith Fagrell går det inte att ha en icke-konfessionell avslutning i en kyrka.

- Rummet i sig är ju religiöst. Det handlar enligt mig inte om vad prästen säger eller inte säger, utan om att en kyrka trots allt inte är en skolaula eller en bygdegård som vem som helst kan hyra, säger hon.

Selångers församling utanför Sundsvall fick en förfrågan från en närliggande skola om att hyra kyrkan för avslutningen. Svaret blev nej, och skolan valde att flytta avslutningen till aulan och därmed bryta en flera årtionden lång tradition, vilket Sundsvalls Tidning tidigare skrivit om.

Enligt Selångers kyrkoherde handlar det om att man inte hyr ut kyrkan.

- Vi välkomnar fortfarande skolan att ha en avslutning i samverkan med oss, inom ramarna för skollagen. Men när någon vill hyra lokalen måste vi säga nej. Vi hyr inte ut till konserter heller, säger kyrkoherde Bror Holm till TT.

ANNONS

Ingen central linje

Gunilla Hallonsten, präst och avdelningschef på Svenska kyrkans kansli i Uppsala, poängterar vikten av att kyrkan förblir ett kulturarv som är till för alla, men menar samtidigt att det är upp till var församling för sig att bedriva sin egen verksamhet.

- Det finns ingen central linje som alla måste följa. Vissa har en lite mer öppen inställning till det hela, andra inte. Men på nationell nivå strävar vi efter att kyrkan ska vara ett kulturarv som är till för alla, oavsett religionstillhörighet.

TT: Tror du att fler församlingar kommer säga nej till skolavslutningar framöver?

- Vi har ju kyrkomöten varje år där alla är välkomna att vädra sina åsikter, men än så länge har jag inte sett några sådana signaler, säger Gunilla Hallonsten.

TT
Fakta: Skolavslutning i kyrkan

Andelen skolor som väljer att arrangera skolavslutningar i kyrkan har minskat något de senaste åren, och ligger i dag på 47 procent, enligt en enkätundersökning gjord av Kyrkans Tidning, som besvarats av 1100 rektorer i landet.

Samma undersökning visar att färre ifrågasätter att ha avslutningar i skolan. 25 procent av rektorerna uppgav i undersökningen att frågan har diskuterats lokalt i år. 2013 var samma fråga uppe för diskussion i 60 procent av skolorna.

Enligt skollagen får skolor endast ha avslutningar i skolor om det inte förekommer några religiösa inslag som bön, välsignelse eller trosbekännelse.

Källa: Kyrkans Tidning, Skolverket.

ANNONS