Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det ska bli lättare att spärra sig själv från spelsajter med hjälp av ett nytt självavstängningsregister. Arkivbild.

Lättare att spärra sig från spel om pengar

Den nya spellagen träder i kraft i Sverige vid årsskiftet. I samband med det kommer spelmissbrukare att kunna stänga av sig själva från spel på alla licensierade sajter på en gång, på lotteriinspektionens sajt.

Tidigare har spelare varit tvungna att stänga av sig från online-spel på varje enskild sajt, vilket har gjort att de samtidigt har utsatts för lockelser att spela.

Från den 1 januari räcker det att anmäla sig till det nya självavstängningsregistret på den nya sajten spelpaus.se , där man kan välja att spärra sig för spel under 1, 3 eller 6 månader, eller tills vidare, rapporterar SR Ekot.

- Det här kan man se som ett första steg som ett sätt att kontrollera marknaden och få företagen att ta ansvar, säger Lotteriinspektionens kommunikationschef Anders Sims, till Ekot.

Alla aktörer som har licens för spel i Sverige måste stämma av med självavstängningsregistret innan nya kunder godkänns. De får inte heller erbjuda spärrade personer spel eller skicka direktreklam under avstängningstiden.

Men systemet är inte heltäckande, till exempel finns inget som hindrar att spelmissbrukare går in i en butik och köper skraplotter.

Lotteriinspektionen byter vid årsskiftet namn till Spelinspektionen.