Ulf Kristersson (M), partiets ekonomisk-politiska talesperson, väntas få det tuff när han tar över som M:s partiledare. Arkivbild.
Ulf Kristersson (M), partiets ekonomisk-politiska talesperson, väntas få det tuff när han tar över som M:s partiledare. Arkivbild.

Lågt stöd för M-ledd regering

Bara tre av tio alliansväljare tror att Moderaterna kommer att leda nästa regering – vilket är den lägsta nivån sedan 2014, enligt DN/Ipsos septembermätning.

ANNONS
|

Det verkar inte bli en lätt match för nya moderatledaren. Stödet för partiet fortsätter att minska efter att Anna Kinberg Batra i slutet av augusti meddelade sin avgång. I september landar Moderaternas väljarstöd på 16 procent, visar DN/Ipsos mätning i september.

Men motvinden är större än så. Bara 16 procent av väljarna ser en M-ledd regering efter nästa val, jämfört med 48 procent för ett år sedan.

Även Alliansen i sin helhet hamnar på det lägsta stödet under mandatperioden: 37 procent mot 41 för de rödgröna partierna.

- Vilka väljargrupper som känner optimism har betydelse inför valet. Partierna är beroende av att kunna mobilisera sympatisörer som vill knacka dörr, dela ut information och vara aktiva i sociala medier. Det är lättare om det finns en känsla av att man håller på det vinnande laget, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

ANNONS

För Socialdemokraterna har stödet som regeringsbildare stärkts, 39 procent av väljarna tror att nästa regering kommer att styras av S.

Många väljare är dock fortfarande osäkra på hur nästa regering kommer att se ut.

- Väljarna ser ingen självklar regeringsbildare, säger David Ahlin.

TT
Fakta: Så ser väljarstödet ut för partierna

Så skulle svenska väljare rösta i dag om det var riksdagsval, enligt senaste DN/Ipsos:

S: 29 (29)

M: 16 (17)

SD: 18 (19)

C: 13 (11)

V: 7 (8)

L: 6 (6)

MP: 4 (5)

KD: 3 (3)

Fi: 3 (2)

1001 telefonintervjuer och 1042 digitala intervjuer i en slumpmässigt rekryterad panel genomfördes 7–18 september.

Frågan som ställdes var: "Om det var riksdagsval i dag, vilket parti skulle du rösta på då?"

Källa: Dagens Nyheter/Ipsos

ANNONS