Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Valnämndens ordförande Håkan Hammar röstar i Rådhuset under det pågående omvalet i Falun.

Lågt valdeltagande i Faluns omval

Omvalet i Falun ger inget av blocken egen majoritet. Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet vinner mark medan Moderaterna och Liberalerna tappar jämfört med höstens val. Valmyndigheten konstaterar samtidigt ett lågt valdeltagande – på runt 60 procent.

Orsaken till att valet till kommunfullmäktige i Falun tas om är att en postsäck med röster försenades och hanterades fel i valet i september förra året.

Förra mandatperioden styrde Centerpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna Falu kommun. Men sedan i höstas har Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Falupartiet haft makten med stöd av Vänsterpartiet, i ett valtekniskt samarbete där V fick fler platser i nämnder och utskott, skriver Dalarnas Tidningar.

Vänsterpartiet går från 9,0 till 10,8 procent av väljarstödet och vinner två mandat, och behöver därmed inte längre samarbetet, enligt gruppledaren Patrik Liljeglöd.

- Vår utgångspunkt är att göra något med Socialdemokraterna, säger han till DT.se.

Mandat kastas om

Därför väntar sannolikt nya förhandlingar mellan partierna, då inget block fortsatt ser ut att få egen majoritet.

Med alla distrikten, utom uppsamlingen som räknas på onsdag, är läget så här:

Centerpartiet ökar från 14,8 till 17,0 procent och tar ett nytt mandat. Kristdemokraterna ökar från 4,1 procent till 5,5 och får också ett ytterligare mandat.

Moderaterna förlorar två mandat, Liberalerna och Falupartiet tappar ett mandat var.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna ligger kvar på samma antal mandat som i höstas.

"Bekymrar mig för demokratin"

När vallokalerna stängde klockan 20 på söndagen hade betydligt färre röstat jämfört med valet i september, då valdeltagandet låg på 87 procent i Falun. Nu hamnar deltagande preliminärt på 59,9 procent enligt Valmyndigheten.

Den dåliga uppslutningen oroar valnämndens ordförande Håkan Hammar.

- Jag bekymrar mig för demokratin. Det finaste vi har är att gå till vallokalerna och ha sin medborgerliga rätt att rösta. Blir det då för lågt valdeltagande undrar jag när demokratin sätts ur spel, säger han.

Lägre deltagande vid omval

Håkan Hammar skulle vilja se en översyn av vallagen för att undvika liknande omval i framtiden. Framför allt bedömer han att det är förstagångsväljarna som legat på soffan.

- Av tradition brukar det vara ett lägre deltagande vid omval. Debaclet med regeringsbildningen i höstas har också gjort att folk är irriterade och less på det här, säger han.

Falubon Owe Carlssons bild är att många tycker att omvalet är onödigt och dyrt.

- Det är lite svalt intresse tycker jag det verkar som. Det är mest vi äldre medan ungdomarna tycker att det här är lite löjligt, säger han.