Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) i talmanskorridoren tillsammans med talman Andreas Norlén.

Lööf: Det kommer att bli svårt

Centerledaren Annie Lööf får göra nästa försök att lösa regeringskrisen. Hon får en vecka på sig av riksdagens talman.

- Jag inser att läget är ytterst komplicerat. Det kommer att bli svårt den närmaste veckan, säger Lööf.

Hon blir den tredje partiledaren som får göra ett försök.

Lööf ska hålla samtal med alla partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Få av de övriga partiledarna ser att Lööf har några större chanser att lyckas. Även talmannen bedömer att läget är lika låst som tidigare.

Ska dyrka upp

Lööf hoppas kunna "dyrka" upp låsningarna genom att lägga statsministerfrågan åt sidan till en början.

I stället ska hon fokusera på att hitta breda uppgörelse om reformer som Sverige behöver.

Även om Lööf skulle nå framgång, är det inte givet att talmannen föreslår henne som statsminister. Hennes uppdrag är inte att "bilda" en regering som kan tolereras av riksdagen, utan "undersöka förutsättningarna" för en.

Det innebär att Lööf kan hitta ett regeringsalternativ som någon annan blir statsminister för. Hon utesluter dock inte att hon själv kan bli det.

Centerledaren vill hålla ihop Alliansen och söka samarbete över blockgränsen. Hon tänker inte bryta sig loss från Alliansen och sätta sig i en S-ledd regering.

Lööf uppger också att hon inte har något beslut på eller planer på att släppa fram en S-ledd regering.

Låst läge

Samtidigt säger Stefan Löfven att han inte kan tänka sig att stödja en Alliansregering. Han vill vara statsminister i en blocköverskridande regering.

Miljöpartiet vill inte sitta i en moderatledd regering. MP:s språkrör Isabella Lövin anser att den bästa och mest stabila regeringen vore S, MP, C och L. Hon förutsätter att V inte sluter upp med M, KD och SD för att fälla en sådan regering.

Moderatledaren Ulf Kristersson står fast vid att en regering med M och KD och eventuellt fler Allianspartier är den bästa. C och L anser dock att en såda regering utan blocköverskridande förankring skulle vara för beroende av SD.

Kristersson skriver dock på Instagram att han när som helst är beredd att låta sig prövas på nytt som statsminister av riksdagen.

Var inte redo

Riksdagens talman Andreas Norlén har övervägt att gå direkt fram med ett nytt förslag på statsminister, vilket då skulle vara S-ledaren Löfven.

Men Löfven uppger att han inte är redo att nu prövas ännu en gång i en statsministeromröstning.

- Jag ser ingen poäng med det, säger han.

Löfven menar att de politiska förutsättningarna först måste förändras och då krävs förhandlingar.

S-ledaren hävdar att S är väl förberett för att inleda förhandlingar om regeringssammansättning, regeringsplattform, regeringsförklaring och ändringsbudget.

- Det är i den änden vi måste börja, säger Löfven.

Talmannen säger sig ha respekt för Löfvens resonemang att det i dag inte är läge för honom att prövas i en statsministeromröstning.

Vill undvika extraval

Norlén utesluter inte han kan komma att pressa partiledare till att kandidera.

- Det kan komma till det läget då jag bara har det verktyget kvar, säger talmannen.

Han har tre ytterligare försök på sig att föreslå en statsministerkandidat, efter att moderatledaren röstades ned i onsdags.

Misslyckas de ska extraval utlysas.

- Jag kommer att göra allt jag kan för att undvika extraval, eftersom jag tror att det skulle allvarligt skada allmänhetens förtroende för det politiska systemet, säger Norlén.

Han räknar med minst en statsministeromröstning till innan jul.