Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerledaren Annie Lööf.

Lööf kritiserar Åkesson för abortförslag

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson fick kritik i TV4:s partiledarutfrågning för partiets förslag att sänka gränsen för abort i Sverige.

Efter debatten säger Lööf att abortfrågan var det som förvånade henne mest under hela utfrågningen.

- Jag kommer följa honom hela vägen till valdagen i den här frågan, för det handlar om kvinnors rättigheter och jämställdhet. Jag blir så provocerad att det ens är en fråga i Sverige 2018. Det är skamligt, säger hon.

Jimmie Åkesson var den ende som svarade ja på frågan om abortgränsen ska sänkas.

- Ja, vi har det i vårt program. Jag tycker att det är en rimlig avvägning som görs i hela övriga Europa, inklusive de nordiska länderna. Graviditeten går in i en annan fas efter 12:e veckan. Men det är ingen jätteviktig fråga som jag tar med mig till regeringsförhandlingarna, sade Åkesson.

- Jag blir provocerad av att höra Jimmie Åkesson. Det är omodernt, ojämställt och otidsenligt, sade Annie Lööf.

Även Vänsterns Jonas Sjöstedt och Liberalernas Jan Björklund kritiserade förslaget och sade att det är ett angrepp på kvinnors frihet.

Eget brandflyg

Samtliga partiledare svarade ja på frågan om Sverige ska ha eget brandflyg.

- Ja, det tycker jag absolut. Jag är uppvuxen i en familj med skog, jag vet vad den betyder. Det gäller att ha snabba och tidiga insatser, sade Annie Lööf.

- Ja, jag tycker att vi ska ha flygplan för att bekämpa bränder, antingen ihop med de nordiska länderna eller själva. Och när vi inte behöver dem, ska vi hjälpa andra länder, sade Jonas Sjöstedt.

Jimmie Åkesson var dock kritisk till de andras besked.

- Ja, vi ska ha egen kapacitet, det tyckte vi för fyra år sedan, det tyckte alla då, men inget hände. Men det är valfläsk att säga det nu när man inte gjort något på fyra år, sade han.

Ställer krav

Utfrågningen avslutades med en snabb runda om regeringsbildningen, där Jimmie Åkesson höll dörrarna öppna för båda blocken.

- Såg häromdagen att vi och M och KD skulle få majoritet. Det vore ett ypperligt, konservativt alternativ. Men det finns delar inom Socialdemokratin jag gillar. Jag är öppen för att de som ger mig mest tillbaka har störst möjlighet att regera det här landet i fyra år, sade han.

De frågor som Åkesson vill få inflytande över för att ge sitt stöd är migration, kriminalpolitiken, integration och välfärdsfrågor, främst hälso- och sjukvård. Dessutom vill han få gehör för SD:s krav på att bensinen ska bli billigare vid pumpen.