Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerledaren Annie Lööf mot SD:s partiledare Jimmie Åkesson i debatt. Arkivbild.

Lööf: Masken föll av Åkesson

Masken föll av Jimmie Åkesson när han gjorde sitt uppmärksammade uttalande i lördagens partiledardebatt, säger C-ledaren Annie Lööf i den allra sista partiledardebatten. Det gjorde den inte alls och jag fick inte prata till punkt, invänder SD-ledaren.

Lööf slog näven i bordet under debatten i SVT, när Jimmie Åkesson inledde ett anförande om varför få utrikes födda har jobb med att säga att "det är för att de inte är svenskar".

Då föll masken av Sverigedemokraternas ledare, säger Lööf när partiledarna möts igen i "Bara politik" i Expressen TV. Hon säger att Åkesson hellre vill ha assimilering än integration och att han är besatt av en fråga om svenskhet.

- Man måste ge dem möjlighet att bli svenskar för att de ska få en chans på svensk arbetsmarknad, säger Åkesson, som anser att fokus hamnat på bara första delen av hans anförande.

"Olyckligt av SVT"

Den sista partiledardebatten innan valdagen kom till med kort varsel efter SVT-debatten. Jimmie Åkesson sade på förhand till TT att han hellre hade debatterat med regeringspartierna.

- Men av någon anledning vill de inte ha debatt med mig. Jag brukar få möta Annie Lööf i stället, sade han tidigare på lördagen.

Inför debatten sade C-ledaren till TT att hon önskade att fler partiledare hade slagit näven i bordet för att markera mot Åkessons uttalande i SVT. Efter programmet var det SVT som tog avstånd från det SD-ledaren hade sagt.

- Jag tycker att det är mycket olyckligt att SVT ger Sverigedemokraterna offerkoftan så här dagarna innan valdagen, jag hade hellre sett att vi hade fortsatt bemöta varandra i sak och värderingar. Det är väldigt olyckligt, säger Lööf till TT.

Skilda värderingar

I Expressen-debatten ifrågasätter Jimmie Åkesson att Lööf hellre för samtal med Socialdemokraterna än med Sverigedemokraterna. Lööf konstaterade att hon inte kommer att kompromissa med höger- eller vänsterpopulister.

- Ni har en tydlig högerpopulistisk, främlingsfientlig agenda, säger Lööf.

- Din politik har skapat segregation och parallellsamhällen, svarar Åkesson.

Lööf ifrågasätter att Åkesson "delar in människor beroende på var de kommer ifrån".

- Kom inte och säg att ett jobb inte är den finaste biljetten in i svenska samhället, säger Lööf.

Jimmie Åkesson insisterar att integrationen gick bättre innan det fanns någon integrationspolitik:

- Det ni saknar är att det finns värderingsskillnader mellan olika kulturer.