Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven ser oerhört allvarligt på attacken mot Helsingborgs polisstation. Arkivbild.

Löfven: "Ett attentat mot demokratin"

Politiken fördömer nattens attack mot polisstationen i Helsingborg. Liberalerna kräver en extradebatt i riksdagen om hot mot rättsväsendet.

Statsministern poängterar att det ännu är oklart vilka som ligger bakom.

- Men det ska inte uteslutas att det finns organiserad brottslighet bakom. Det är därför vi varit tydliga med att den organiserade brottsligheten ska bort från gator och torg. Här gäller det att vara stenhård, säger Stefan Löfven.

Han beskriver händelsen som "oerhört allvarlig", ett attentat mot hela rättsväsendet och därmed demokratin.

TT: Kan det bli aktuellt att ge polisen extraordinära befogenheter, som kanske tummar på rättsprinciper?

- Det är en väldigt spekulativ fråga. Vi har redan skärpt lagstiftningen vad gäller narkotikabrott och grova narkotikabrott och vi skärper lagstiftningen vad gäller vapenbrott nu, säger Löfven.

M kräver krafttag

Moderaterna anser att dådet i Helsingborg är ytterligare ett exempel på att rättstaten i Sverige utmanas och kräver mer krafttag från regeringen.

- Kriminella försöker att flytta fram sina positioner och vi måste nu med kraft bemöta detta. Vi måste visa från samhällets sida att vi stå upp för samhället och brottsoffren och att vi ser till att de som är kriminella på riktigt hamnar bakom lås och bom, säger partiets rättspolitiska talesperson Tomas Tobé till TT.

- Regeringen behöver nu gå fram med förslag som dubblar straffen för kriminella och som ger polisen det stöd som behövs för att kunna agera mot de här kriminella.

Med anledning av nattens explosion kräver också Liberalerna en aktuell debatt i riksdagen. I sin begäran skriver de att det är lätt att se attentatet som ett i en rad av "flera grövre attacker mot "rättsstatens institutioner och medarbetare".

Varnat för utvecklingen

Sverigedemokraterna påpekar att partiet länge har varnat för utvecklingen och har svårt att se att det finns en snabb lösning för att vända den.

- Tyvärr så finns det inget jättesnabbt "quick fix"-spår utan det gäller så klart att polisen fortsätter arbeta gentemot de här kriminella organisationerna, om vi får förutsätta att det är en sådan som ligger bakom det här dådet, säger partiets rättspolitiske talesperson Adam Marttinen.

För att det ska gå anser SD att politikerna behöver skapa bättre förutsättningar för polis och åklagare för att ta fram bevis i brottsutredningar. Marttinen vill även ha fler poliser.