Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Löfven får hjälp av Ramaphosa

Statsminister Stefan Löfven (S) får en ny partner i ledningen för ILO:s globala kommission om utmaningar på framtidens arbetsmarknad – Sydafrikas president Cyril Ramaphosa.

Löfven leder sedan ett år det internationella arbetslivsorganet ILO:s kommission om arbetets framtid i en föränderlig värld. Det är en mycket bred uppgift Löfven och de övriga i kommissionen har inför slutrapporten nästa år. I den är det tänkt att de ska lägga fram rekommendationer om hur arbete kan organiseras i en global ekonomi, hur fler kan få del av och möjlighet till utbildning för att hänga med, hur teknikskiften och arbetskraftsmigration ska kunna fungera så att så många som möjligt kan få del av tillväxt och goda livsvillkor.

Fler kan bidra

- En sak är jätteviktig och att det är att här inte är någon armbrytning mellan parterna. Det är en win-win-winprocess för individer, arbetsgivare och samhälle som kan leda till att fler får det bättre och kan vara med och bidra med sin köpkraft, säger Löfven till TT inför ett uppsamlingsmöte i Genève i dagarna.

Löfven har, när kommissionen ska börja koka ner det arbete som gjorts hittills, en ny kraft vid sin sida. Det är Sydafrikas president Cyril Ramaphosa som träder in sedan Löfvens tidigare medordförande, Mauritius avgångna president Ameenah Gurib-Fakim, tvingats lämna presidentposten efter korruptionsanklagelser på hemmaplan. Därmed lämnade hon även kommissionen.

Riktig stimulans

Löfven säger att det kanske såg ut som om det skulle bli ett avbrott och att han skulle leda det hela själv, men det stämmer inte. Nu kommer Ramaphosa in med bred erfarenhet av att både ha lett ett fackförbund och att ha varit arbetsgivare och det blir samma intensitet som tidigare,

- Att Ramaphosa har accepterat är en riktig stimulans och jag känner honom sedan tidigare, säger Löfven.