Talmannen Andreas Norlén föreslog i måndags M-ledaren Ulf Kristersson till ny statsminister.
Talmannen Andreas Norlén föreslog i måndags M-ledaren Ulf Kristersson till ny statsminister.

Löfven inte beredd att chansa i riksdagen

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kommer inte att ställa upp för en ny statsministeromröstning om han inte är säker på utgången.

ANNONS
|

Talman Andreas Norlén aviserade förra måndagen att han skulle föreslå Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som ny statsminister, vilket han gjorde i måndags. Detta trots att han inte var säker på utgången.

- För dagen finns inga som helst garantier för att Ulf Kristersson blir vald, sade Norlén.

Skälet till att han tog detta steg var att processen måste föras framåt och dynamiken mellan partierna förändras. Kort sagt, för att sätta hårdare press på partierna.

ANNONS

Inte tvinga någon

Frågan är då vad han gör när Ulf Kristersson blir nedröstad på onsdagen. Vem är beredd att göra samma sak som Kristersson och riskera att bli nedröstad för att "föra processen framåt"?

Det finns inga formella hinder för talmannen att tvinga någon att ställa upp till omröstning, men det får nog anses som politiskt mycket svårt. Varken grundlagen eller dess förarbeten förutsåg en sådan situation.

- Det blir litet udda om talmannen föreslår en kandidat som inte vill bli vald. Däremot är min grundläggande uppfattning att alla partiledare är potentiella statsministerkandidater och att det rimligen bör ingå i deras arbetsbeskrivning att därmed stå till förfogande, säger Andreas Norlén till TT.

Chansar inte

Men Stefan Löfven är inte beredd att chansa.

- Talmannens princip är naturligtvis korrekt. Det är därför partierna finns i Sveriges riksdag, för att också kunna inneha regeringsmakten. Mitt svar är ändå, att om jag en gång blivit nedröstad av kammaren så måste det för min del finnas andra politiska förutsättningar vid en ny omröstning, säger han till TT.

ANNONS

- Att göra samma omröstning två gånger är ganska lönlöst. Det behövs andra politiska förutsättningar. Men det är klart att min ambition är att bli Sveriges statsminister, säger han.

Löfvens besked sätter fingret på problemet i nuvarande grundlag. Det enda sättet att få ett extraval är att fyra statsministeromröstningar misslyckas i riksdagen. Om regeringssonderingarna visar sig meningslösa och ett extraval är enda utvägen, måste alltså tre kandidater till vara beredda att låta sig röstas ned i kammaren.

Ett sista alternativ är att riksdagen utser en statsminister, som efter en överenskommelse partierna emellan har till uppgift att utlysa extraval. Något formellt sådant uppdrag kan riksdagen inte ge om att upplösa sig själv.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom andra uppgifter om talmannens möjligheter att tvinga någon att ställa upp till omröstning.

TT
ANNONS