Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingen kan vinna allt, säger statsminister Stefan Löfven om kritiken mot förslaget till regeringsuppgörelse mellan S, MP, C och L.

Löfven: Jag har sagt att det skulle göra ont

S-ledaren Stefan Löfven försvarar uppgörelsen mellan S, MP, C och L mot intern kritik och kritik från vänster om att S glatt köper högerpolitik.

Han säger att det är det alternativ som finns om man inte vill se en "liten konservativ högerregering som ger SD inflytande" och att han sedan länge flaggat för att blockpolitiken måste bort. Men vill man ha med andra partier måste också de få igenom en del av sina hjärtefrågor – då får man vika sig på en del områden.

- Jag menar att det är rimliga eftergifter, säger Löfven på pressträffen efter mötet med talman Andreas Norlén.

Tvärtom i valet

Löfven syftar på att S i överenskommelsen har gått med på sådant som förändringar i arbetsrätten, friare hyressättning i nyproduktion och slopad värnskatt för dem med lite högre inkomster. Det är frågor där Socialdemokraterna körde en hård, motsatt linje i valrörelsen.

- Ingen har vunnit allt, försvarar sig Löfven och föreslår att alla kritiker borde "zooma ut" någon gång och studera dagens politiska landskap och sedan fundera på hur många möjligheterna är, egentligen.

Bästa som finns

Han säger att överenskommelsen är den bästa för landet som finns att få nu. Han gör också klart att den är förhandlad i botten och inte kan ändras, men att den också innehåller 57 bra punkter med socialdemokratisk politik.

- Jag tycker att det är värt det, säger han

Vänsterpartiet avgör om Löfven kan bilda en ny S-MP-regering som samarbetar med Centerpartiet och Liberalerna. V har retat upp sig på en skrivning i överenskommelsen om att V inte kommer att få något inflytande över politikens inriktning framöver.

- Den skrivningen ser jag som ett konstaterande, säger Stefan Löfven, även om han förstår att den kan ses som en förnedring av V, men framhåller:

- Vi socialdemokrater har aldrig, kommer aldrig, jämställa V med SD.

Men skrivningen måste finnas där eftersom C och L kräver det, enligt Löfven.