Löfven: Naturligt kolla med myndigheter

Genom mejl och telefonsamtal försökte regeringskansliet att skaffa sig en bild av IT-driften på flera svenska myndigheter – samtidigt som regeringskrisen briserade, rapporterar SVT Nyheter.

ANNONS
|

Skolverket fick ett mejl från en tjänsteman på utbildningsdepartementet tisdagen den 25 juni, alltså samma dag som försvarsutskottet tillkallades till extrainsatta möten på Rosenbad om IT-skandalen på Transportstyrelsen.

”Vi skulle behöva information om hur IT hanterats hos er när det gäller om Skolverket har outsourcat skötsel av IT/databaser? Jag skulle behöva svar snarast, helst innan lunch”, står det i mejlet, som SVT Nyheter har tagit del av.

Fyra frågor

Dagen före kontaktade en representant för socialdepartementet Försäkringskassan, som blev ombedd att i ett mejl svara på fyra frågor. Frågorna handlade bland annat om Försäkringskassan svarar för några register där uppgifter om enskilda personer finns, om uppgifterna är bedömda som skyddsvärda och, om så är fallet, om databaserna hanteras av en extern leverantör utomlands.

ANNONS

Under veckan har sammanlagt åtminstone sex myndigheter fått frågan och minst tre olika departement har ställt den, visar SVT Nyheters rundringning till ett 20-tal myndigheter.

"Rätt naturligt"

Stefan Löfven, på plats i Paris för ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron, ser inte mejlen från regeringskansliet som särskilt anmärkningsvärda.

- Det är väl rätt naturligt efter det som har hänt att respektive departement kollar av med sina myndigheter. Jag tycker det är en ganska logisk händelse, säger statsministern till journalister i samband med en pressträff efter presidentmötet.

Inte heller Anne-Marie Eklund Löwinder, kvalitets- och säkerhetschef på Internetstiftelsen, menar att är märkligt att departementen inte vet hur IT-driften hanteras på de enskilda myndigheterna.

- Men med tanke på vilken uppmärksamhet IT-säkerhet har fått i och med Transportstyrelsen, känner regeringskansliet förmodligen ett behov av att skaffa sig en bild som de inte haft tidigare, säger hon till SVT Nyheter.

ANNONS

Skadlig filosofi

Löfven gick också till angrepp mot den förra Alliansregeringen vars politik han pekade ut som medskyldig till IT-skandalen.

- Vi har under ett antal år haft en outsourcingfilosofi i svensk politik som varit skadlig skulle jag vilja påstå. Den förra regeringen beslutade om det här som en strategi men gick aldrig igenom vad man ska ha för riktlinjer för outsourcing. Nu har vi ett antal situationer som vi måste ta tag i och bena ut helt enkelt, säger Löfven.

TT

Bakgrund: Regeringskrisen

I april 2015 får IBM uppdraget att ta över Transportstyrelsens IT-drift.

Flera gånger under 2015 beslutar generaldirektören Maria Ågren på Transportstyrelsen att avsteg kan göras från lagar som ska skydda känsliga uppgifter.

I juni ifrågasätter internrevisorn om beslutet är rätt. Styrelsen agerar inte.

Sommaren 2015 inleder Säkerhetspolisen en kontroll av överflyttningen av IT-driften. Oro finns att känsliga uppgifter kan hanteras fel.

I januari 2016 inleds en förundersökning mot Ågren om misstanke om att hon som chef tagit beslut som riskerar att röja sekretessbelagda uppgifter. Då får även inrikesminister Anders Ygeman (S) information om händelsen.

I mars 2016 informeras försvarsminister Peter Hultqvist (S) om säkerhetsbristerna.

I början av januari 2017 får statsminister Stefan Löfven (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S), som ansvar för myndigheten, vetskap om problemen.

I slutet av januari får Ågren sluta med motiveringen att "regeringen och den tidigare generaldirektören har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas".

Den 6 juli blir det via medierapporter känt att Ågren erkänt brott angående datahanteringen och godtagit böter på 70 000 kronor.

Den 18 juli meddelar infrastrukturminister Anna Johansson (S) att myndighetens styrelseordförande Rolf Annerberg får sluta.

Regeringens hantering KU-anmäls av Mikael Oscarsson (KD).

Den 19 juli rapporterar DN att det bland uppgifterna funnits information som möjliggör spårning och registrering av individer med hemliga adresser och skyddad identitet.

Den 21 juli öppnar oppositionen för misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd. Dagen därpå, den 22 juli, öppnar även Sverigedemokraterna för att väcka eller stödja en misstroendeförklaring och den 23 juli ansluter sig även Vänsterpartiet.

Efter flera informationsmöten med de inblandade ministrarna tycker Alliansen inte att de förklaringar som regeringen Löfven har fört fram håller. Den 26 juli meddelar de att de kommer väcka misstroendeförklaring mot tre ministrar.

Källor: Dagens Nyheter, Expressen, regeringskansliet

ANNONS