Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksdagens talman Andreas Norlén (M) funderar nu på nästa steg i regeringsbildningen. Arkivbild.

Löfven vill undvika fjärde omröstning

Riksdagens talman vill helst avgöra regeringsfrågan innan en dramatisk fjärde statsministeromröstning är ett faktum. Stefan Löfven (S) håller med och vill inte att nästa omröstning stressas fram.

- Det är väl rätt ingång att inte utsätta oss för en fjärde omröstning för den kommer att vara så dramatisk på många olika sätt, säger han.

Orsaken till att en fjärde omröstning skulle vara dramatisk är att riksdagsledamöterna då har att välja mellan den föreslagna statsministern och ett extra val.

- Det är klart att det är bra att ha ambitionen att undvika den, säger Löfven.

Inte uteslutet

Talmannen Andreas Norlén uppgav i SVT:s Agenda i söndags att han gärna skulle se att den tredje omröstningen sker med en kandidat som har förutsättningar att bli vald eftersom den fjärde omröstningen skulle bli otroligt laddad och dramatisk.

Norlén utesluter inte att den tredje statsministeromröstningen kan hållas före jul. Stefan Löfven har svårt att uttala sig om hur stor den möjligheten är, utan hänvisar till att det är talmannen som sitter på det beslutet.

- Jag tycker själv att det inte finns någon anledning att ha panik. Vi måste arbeta så fort som möjligt, men det finns också risk med en tredje omröstning om man vet på förhand att den också kommer att misslyckas, säger han.

- Då finns bara ett skott kvar så att säga, så det har sina risker.

Alltid redo

Löfven uppger att han för närvarande inte förhandlar med Centern och Liberalerna, men att han "hela tiden" är beredd till förhandlingar.

- Jag finns redo att förhandla och se till att vi får på plats en regering så snabbt som möjligt, byggt på mittensamverkan, säger han.

Löfven tillägger att de förhandlingar med C och L som avslutades för en dryg vecka sedan har lagt grunden för fortsatt dialog.

Talmannen väntas tidigast på tisdag ge besked om nästa steg i regeringsbildningen.