Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Arkivbild.

Löfvens nominering sätter press på C och L

Nomineringen av Stefan Löfven sätter press på C och L. Men det är C som kan avgöra allt, säger statsvetarprofessorn Mikael Gilljam.

- Det spelar egentligen ingen roll vad Liberalerna gör. Annie Lööf sitter på all makten. Skillnaden mellan 8,6 procent och 5,5 procent är hela skillnaden. säger Mikael Gilljam, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet.

Han har som de flesta andra bedömare svårt att sia om vad som händer härnäst. Han kan tänka sig att det blir en socialdemokratisk enpartiregering.

- Jag kan inte tänka mig att C eller L skulle sätta sig i en sådan regering. L kanske släpper fram den för att de är räddare för ett extraval, men jag undrar om C själva vet vad de vill.

Det andra alternativet han ser är att det blir extraval. Mikael Gilljam tror att man då riskerar att helt komma bort från sakpolitiken och bara få diskutera regeringsfrågan.

- Och jag tror att Alliansen bränt sina broar till SD även om de skulle bli några mandat större än de rödgröna.

Jan Teorell, professor i statvetenskap vid Lunds universitet, noterar att talmannen pratar om otåligheten ute i landet och att folk vill se resultat i regeringsbildningsfrågan.

- Det är bara genom att lägga skarpa förslag i riksdagen som man kommer ett steg närmare extraval.

Peter Esaiasson, även han professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är inne på samma linje.

- Nu tvingar talmannen igen C och L att ta ställning. Om de säger nej nu öppnar de för en Kristersson-regering.