Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen och justitieminister Morgan Johansson (S) kommer att följa polisens rekommendation att den nya polisskolan i västra Sverige hamnar i Borås. Arkivbild.

L: Inte självklart med ny polisskola

Nu står det klart att en ny polisskola kommer att placeras i Borås. Men vid ett regeringsskifte kanske det inte blir något alls av planerna.

Regeringen har utlovat två nya polisskolor under mandatperioden, en i södra Sverige och en i väst. I december fattade regeringen beslut om att den i söder förläggs till Malmö. Nu har beslut fattats om den andra skolan, som alltså hamnar i Borås.

- I dag lämnade polisen sitt underlag där de ser på de aktuella orterna i Väst. Polisen rekommenderar Borås och vi kommer förstås att följa det, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

- Det rör sig om 144 platser och utbildningen kan starta redan till vårterminen 2019, säger han.

Det innebär en andra chans för de 11 500 som i våras sökte till polisutbildningen med start våren 2019. Efter utökningen av platser ska det finnas 1 000 platser på polisutbildningen i landet.

Men en ny polisskola ifrågasätts från borgerligt håll. Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad menar att det inte är en självklarhet att en alliansregering skulle fullfölja utvidgningen av polisskolan – även om Alliansen ännu inte har diskuterat saken.

- Vi behöver först fylla de platser som redan finns på polisskolan. Det är alldeles för många avhopp under ansökningsprocessen och från skolan. Det är viktigt att använda de resurser som redan finns, säger han till TT.

Han menar också att det är fel att bygga ut utbildningen på fler orter.

- Att etablera sig på en ny ort är förenat med stora kostnader och tar bort viktig kompetens från den lokala polisen, säger han.