Midsommarvädret blir ganska lagom. Det imponerar inte, men blir inte heller varken jättekallt eller jätteblött.
Midsommarvädret blir ganska lagom. Det imponerar inte, men blir inte heller varken jättekallt eller jätteblött.

Lagom midsommarväder väntar

Midsommar står för dörren i landet lagom. Och midsommarvädret blir just det, ganska lagom. Det imponerar inte, men blir inte heller varken jättekallt eller jätteblött.

ANNONS
|

- Det är inte skyfall i alla fall, säger Charlotta Eriksson meteorolog på SMHI.

Med bara ett par dagar kvar till midsommar börjar prognosen inför årets mest väderhajpade helg att utkristallisera sig.

Dagen innan midsommar ska ett sammanhängande regnområde passera norrut över landet. Det rör sig ganska sakta vilket betyder att ju längre norröver man kommer desto större risk är det för regn när sillen står på bordet.

ANNONS

- Regnområdet hänger faktiskt kvar under midsommar i landets norra delar. Så här väntas ändå regn av och till under dagen, säger Charlotta Eriksson.

Bättre ser det ut i landets södra delar. Även om det inte kan uteslutas att det kommer regna även där.

- I Götaland och Svealand ser det ut att vara soligt inledningsvis men sedan fram på dagen kan det bli en och annan skur här också, säger Charlotta Eriksson.

Inte heller temperaturerna imponerar. I söder blir det runt 20 grader och i norra Norrland 10-15 grader.

- I samband med skurar kan det dock vara något lägre, säger Charlotta Eriksson.

ANNONS
TT
Fakta: Minnesvärt midsommarväder

Sedan år 1990 har vädret på midsommaraftonen dominerats av svalt väder. Men det finns undantag som år 2005 då det i Stockholm och Lund var över 25 grader.

Man får backa tillbaka ända till 1935 för att hitta den högsta midsommartemperatur som uppmätts. Enligt SMHI anses just det året ha haft förra århundradets varmaste midsommarväder och i Sveg var det hela 35 grader varmt.

När det gäller kylslagna midsomrar var 1987 ett år att minnas, om man nu ens vill göra det. Då hade Stockholm högst temperatur, bara 11 grader, och i inre Norrland var det på en del håll nära noll grader.

ANNONS