Högsta domstolen ska i sommar reda ut var som krävs för att ett yttrande ska vara straffbart som sexuellt ofredande. Arkivbild.
Högsta domstolen ska i sommar reda ut var som krävs för att ett yttrande ska vara straffbart som sexuellt ofredande. Arkivbild. Bild: Magnus Andersson/TT

Lärare kommenterade elevs bröst – prövas i HD

Ett fall med en manliga lärare i 60-årsåldern som under en lektion kommenterade en elevs bröst tas upp i Högsta domstolen i juni, rapporterar lokala medier.

ANNONS

Händelsen inträffade på en västsvensk skola våren 2022. Läraren utbrast "oj, vilka stora bröst du fick" när en 15-årig flicka testade ett tyngdlyftarbälte.

Mannen har uppgett att han var utarbetad vid tillfället och att det inte fanns något sexuellt uppsåt. Men han anmäldes och dömdes i både tingsrätt och hovrätt för sexuellt ofredande.

Nu ska HD pröva vad som krävs för att ett yttrande ska anses ha en så tydlig sexuell prägel att det är straffbart.

Försvarsadvokat Johanna Wannerholm ser ordvalet som avgörande och tycker att det hade varit värre om läraren sagt exempelvis "pattar" eller "lökar" i stället för bröst".

ANNONS

– Jag menar att det inte var någon värdering i det. Det var en observation utifrån ett faktum, säger hon till P4 Göteborg.

ANNONS