Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Lisbeth Palme har avlidit efter en tids sjukdom. Arkivbild.

Lisbeth Palme kämpade för barnens rättigheter

Vänner och bekanta minns Lisbeth Palme som en varm och generös person – som stred för barns rättigheter.

Lisbeth Palme, tidigare statsminister Olof Palmes änka, blev 87 år gammal och avled efter en tids sjukdom.

Hon föddes den 14 mars 1931 som dotter till ingenjören Christian Beck-Friis och Anna Beck-Friis.

Som utbildad barnpsykolog var hon bland annat under en tid på 90-talet engagerad i ledande befattning för svenska Unicef-kommittén. Hon var gift med Olof Palme från 1956 fram till hans död 1986.

"En sorgens dag"

Statsminister Stefan Löfven minns likt många andra Lisbeth Palme som en stark personlighet, som tog strid för barns rättigheter.

- Jag vet att hon med glädje följde regeringens arbeta att implementera barnkonventionen i svensk lag, säger han på väg ut från dagens EU-toppmöte i Bryssel.

- Jag har haft förmånen att träffa henne ett antal gånger. Vi såg filmen om Olof Palme tillsammans häromåret och jag lärde känna Lisbeth Palme som en djupt engagerad, varm människa med mycket humor och glimten i ögat. I dag är det en sorgens dag.

TT: Vad betydde hon för Olof Palmes politiska gärning?

- Jag tror att man ska betrakta Lisbeth Palme som en egen stark person, men säkert betydde det också mycket för Olof Palme att han hade en sådan hustru vid sin sida, med det engagemanget. Jag är helt övertygad om att det hade en stor betydelse, säger Löfven.

Den tidigare socialdemokratiske statsministern Ingvar Carlsson säger i ett skriftligt uttalande att han känner sorg.

"Jag träffade Lisbeth första gången 1958 och vi blev från första stund goda vänner, en vänskap som hållit i sig sedan dess. Hon engagerade sig starkt i jämställdhet, var ordförande för svenska Unicef och medverkade till att Sverige tog initiativ till Barnkonventionen. Lisbeth har under åren alltid varit närvarande, som personlig vän men också genom att hon gav ett ovärderligt politiskt stöd."

"Brinnande engagemang"

Rädda Barnens ordförande Lise Bergh skriver i en kommentar att Lisbeth Palme "var en människa med stor betydelse för världens barn".

"Hon representerade länge en av våra viktigaste partners, Unicef, och hon var känd för sitt omfattande och gedigna arbete för barns rättigheter."

Lena Hjelm-Wallén, socialdemokratisk politiker och utbildningsminister under Olof Palme, minns en "väldigt varm och engagerad person".

- Det är väldigt mycket hennes brinnande engagemang, hon var väldigt intensiv när hon ville lyssna in och argumentera. Jag ser framför mig när hon ville samtala med en person åt gången. Det här ivriga diskuterandet, det där intresset av viktiga frågor, säger hon.

Barnrättskämpe

Maj-Inger Klingvall, ordförande för Unicef i Sverige och tidigare socialdemokratiskt statsråd, lärde känna Lisbeth Palme i slutet av 1970-talet i Socialdemokratiska kvinnoförbundet.

- Hon hade så mycket att ge och gav barnen en röst, på både stora internationella konferenser och små lokala möten. Hon var en riktig barnrättskämpe.

- Hon kunde lyfta de här frågorna så att hon fick även de mest motsträviga att lyssna, samtidigt som hon eldade på oss andra. Hon var orädd.

"Fina, kloka"

Utrikesminister Margot Wallström (S) beklagar på Twitter Lisbeth Palmes bortgång: "Fina, kloka Lisbeth Palme har gått bort. Vila i frid".

Även barn-, äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) skriver på Twitter: "Fina Lisbeth Palme, alltid så varm och ödmjuk och generös mot din omgivning. Du kommer vara saknad av många."

I samband med mordet på Olof Palme 1986 var Lisbeth Palme det närmaste vittnet och i en vittneskonfrontation pekade hon ut Christer Pettersson som gärningsman.