Magnus Magnusson står nu med ett fält fullt med pumpor som vanligtvis skulle sålts till Liseberg inför det årliga Halloweenfirandet.
Magnus Magnusson står nu med ett fält fullt med pumpor som vanligtvis skulle sålts till Liseberg inför det årliga Halloweenfirandet. Bild: Privat

Liseberg ställde in – nu står han med 30 000 pumpor

Magnus Magnusson odlar pumporna som syns under halloween på Liseberg – omkring 30 000 stycken varje år. Nu har nöjesparken tvingats ställa in firandet, och på Magnussons åker ligger 80 ton pumpor utan köpare.
– Man gick nästan och väntade på att det beskedet skulle komma, säger han.

ANNONS
|

I augusti kom Liseberg med beskedet att nöjesparken förblir stängd under hösten, och att man därför tvingas ställa in årets Halloweenfirande.

Nu har den halländska bonden Magnus Magnusson ett fält fullt med pumpor utan köpare, något som SVT Nyheter Väst var först med att rapportera om.

På det sex hektar stora fältet i Mellby i Laholms kommun odlar han vanligtvis omkring 30 000 pumpor till Lisebergs årliga Halloweenfirande. Men för tre veckor sedan nåddes även han av beskedet om att årets evenemang ställs in.

– Jag anade detta lite redan tidigare under sommaren, vi har hela tiden haft en bra dialog med Liseberg och var därför ganska förberedda. Man gick nästan och väntade på att det beskedet skulle komma, säger Magnus.

ANNONS

”Förstod inte vidden”

Pumporna, som är redo att skördas inom en månad, såddes så tidigt som i maj. Trots att coronapandemin redan då satte käppar i hjulen för en eventuell sommaröppning för nöjesparken, valde Magnus att fortsätta som vanligt när han förberedde höstens pumpaskörd.

– Det var ju mitt uppe i alltihop. Vi förstod inte vidden av det och att det skulle hålla på så här länge, till oktober. Så vi beslutade oss för att så den här pumpaodlingen, säger han.

När nyheten kom i slutet av augusti var det för sent att avbryta odlingen, och flera pumpor har redan hunnit växa sig stora. Men trots det är Magnus hoppfull.

– Nu får de växa färdigt, och så får vi se vad som händer. De senaste åren har den här odlingen varit helt riktad till Liseberg, så pumporna får gå ut på den vanliga marknaden nu istället, säger han.

Vill sälja en majoritet

För några år sedan sådde Magnus omkring fyra till fem gånger fler pumpor än de 30 000 som nu fyller fältet, och då till fler aktörer än enbart Liseberg. Förhoppningen är att åtminstone kunna sälja en majoritet av pumporna i år, menar han.

– Vi har varit i kontakt med flera av de här gamla kontakterna och har rätt så stora förhoppningar om att det ska lösa sig. Sedan säljer vi potatis annars, så vi har bra kanaler för att kunna lösa detta.

ANNONS

Beroende på hur vädret blir de kommande veckorna, och hur pumpaodlingarna ser ut hos andra svenska aktörer, hoppas han kunna lindra den ekonomiska smällen något.

Huruvida pumporna kommer att bli sålda är för tidigt att säga, menar Magnus.
Huruvida pumporna kommer att bli sålda är för tidigt att säga, menar Magnus. Bild: Privat

– Vi svävar i ovisshet än så länge. Ingen har vågat säga att de köper av oss ännu, de har ju såklart andra, nya kontakter att värna om, säger Magnus.

Planerar eventuell självplockning

Sedan nyheten nådde allmänheten har Magnus dessutom fått förslag från flera personer på Facebook om olika kontakter att vända sig till för försäljning. Han har också en tanke om att eventuellt öppna någon typ av självplockning, beroende på hur försäljningen går.

– Det skulle man kunna göra ett litet event av. Jag tror att folk vill komma ut och se hur det ser ut, kanske som en utflykt en helg eller så. Men vi får se vad vi hittar på, det är lite tidigt att säga redan nu.

ANNONS