Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Dricksvattnet kan påverka den mentala hälsan. Bild: Christine Olsson / TT
Dricksvattnet kan påverka den mentala hälsan. Bild: Christine Olsson / TT

Litium i dricksvattnet ger färre självmord

Det finns ett samband mellan mängden litium i dricksvattnet och antalet självmord i ett område. Därmed, anser forskare, kan dricksvattnet påverka det psykiska välmåendet.

Geografiska områden med förhållandevis höga halter av naturligt förekommande litium har motsvarande färre antal självmord. Litium är ett grundämne tillika en alkalimetall som bland annat ingår i mediciner mot bipolär sjukdom (manodepressivitet).

– Det är lovande att högre halter litium i dricksvattnet kan ha en anti-suicidal effekt och på så vis förbättra folkhälsan. Förekomsten av mentala hälsoproblem och antalet självmord ökar i många länder, säger en av artikelns författare, professor Anjum Memon, till Science Daily.

I den aktuella studien, som presenteras i British Journal of Psychiatry, ingick kommuner, län eller städer i fem europeiska länder samt USA och Japan.

Trots att den mängd litium man fick i sig via dricksvattnet var betydligt mindre än den som normalt ingår i en medicinering syntes en tydlig skillnad.

– Den här studien bekräftar tidigare resultat och visar på ett signifikant samband mellan högre litiumnivåer i dricksvattnet och lägre självmordsfrekvens, säger professor Allen Young vid King´s College London.

Litium utvinns framför allt i Australien, Chile och Argentina. Finland har Europas största litiumförekomst.

Johan Nilsson/TT