Kalmar tingsrätt dömer en 27-årig man till livstids fängelse för ett mord på Ängö i Kalmar förra året. Arkivbild.
Kalmar tingsrätt dömer en 27-årig man till livstids fängelse för ett mord på Ängö i Kalmar förra året. Arkivbild. Bild: Mikael Fritzon / TT

Livstid för gängmord: "Karaktär av avrättning"

En 27-årig man döms till livstids fängelse för att ha mördat en 25-årig man på Ängö i Kalmar i fjol. Mordet kan liknas vid en avrättning, enligt domstolen. Dödsskjutningen är en del av den våldsvåg som drabbade staden under fjolåret – totalt tre mord kopplas till en konflikt mellan två kriminella gäng.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kalmar tingsrätt dömer 27-åringen till livstids fängelse för mordet på Ängö i mars förra året. "Mordet har karaktär av avrättning", skriver rätten i sin dom.

– Det var ett förväntat domslut. Jag är nöjd med utfallet, det vill säga att han blir dömd för mord till livstids fängelse, säger åklagaren Patrick Sonevang till TT.

Däremot frias 27-åringen för två fall av mordförsök, men han döms för bland annat två fall av grovt vapenbrott och två fall av framkallande av fara för annan.

– Jag har inte för avsikt att överklaga någon del. Varken beträffade den huvudmisstänkte eller de övriga tilltalade, säger Patrick Sonevang.

ANNONS

Tre mord på fem månader

En annan 27-årig man var åtalad för bland annat försök till mord och grovt vapenbrott, men frikänns helt.

En 29-årig man var åtalad för medhjälp till försök till mord, men frias från den anklagelsen. Däremot döms han till tre månaders fängelse för ringa vapenbrott, narkotikabrott och häleri.

Kalmar drabbades av tre mord under det första halvåret 2022 – samtliga dödsskjutningar är en del av en konflikt mellan två kriminella gäng. Mordet på Ängö var det andra i raden.

Det första skedde i början av februari 2022 och det mordet tros vara startskottet på den blodiga konflikten. Det tredje mordet skedde i maj 2022 när en 19-årig man blev ihjälskjuten i närheten av en skolgård.

Män greps i Oslo

Även flera mordförsök har inträffat i Kalmar det senaste året och totalt sitter 13 personer frihetsberövade för olika brott kopplade till konflikten.

I helgen greps en man i Oslo misstänkt för mordet i februari förra året. Han har medgett utlämning till Sverige och begärdes på fredagen häktad, rapporterar lokala medier. Ytterligare en man greps i Norge och tre personer greps i Stockholm i helgen misstänka för brott som exempelvis anstiftan till mordförsök.

Rättad version: I en tidigare version angavs fel datum för det första mordet i Kalmar.

ANNONS
ANNONS