Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
LO-ledningen, på bilden ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och vice ordförande Therese Guovelin, har fortfarande målet att hälften av medlemmarna ska rösta på Socialdemokraterna i höstens val.

LO hoppas locka varannan medlem till S

LO-ledningen bekräftar nu vad alla opinionsundersökningar visat under en längre tid om medlemmarnas politiska sympatier.

LO har tappat sitt tidigare så stadiga grepp om sina medlemmar. De röstar i mindre utsträckning på moderpartiet Socialdemokraterna. Enligt SCB:s senaste mätning är det i dag knappt 40 procent av medlemmarna som sympatiserar med Socialdemokraterna, en rejäl minskning sedan i höstas.

- Men vi har inte gett upp målet att varannan medlem ska rösta på S, säger LO-basen.

Var fjärde till SD

LO lägger runt 30 miljoner kronor på valet, något mer än förra valet. Bland annat ska en halv miljon samtal till medlemmar hinnas med innan valet i höst. Och trots det låga stödet bland medlemmarna för S ser LO-ledningen inga problem med att lägga pengarna på Socialdemokraterna – det är det partiet som levererar bäst åt arbetarna, enligt Thorwaldsson.

Men arbetarfacket jobbar i motvind. Var fjärde LO-medlem sympatiserar numera med Sverigedemokraterna, vilket gör partiet till det näst mest populära.

- S eller SD, det är det valet LO-medlemmarna gör, säger Thorwaldsson som hoppas få genomslag för mer rena arbetsfrågor som trygghet på jobbet och löner in i valdebatten, vilket kanske kan lyfta tillbaka SD-väljare till S.

Svårt hitta metod

Han tror inte att mängden SD-sympatisörer bland medlemmarna bara hänger ihop med invandringen. Där finns också frågor om otrygghet och ökade inkomstklyftor i bakgrunden.

- En känsla av att det inte funkar längre, säger Thorwaldsson.

- Men det är svårt att hitta rätt metod att närma oss dem (SD-väljarna), fortsätter han.

Regeringsfrågan efter valet lägger sig LO-ledningen inte i. Det litar Thorwaldsson på att S-ledaren Stefan Löfven sköter bäst.

Önskvärda frågor hos en ny regering handlar bland annat om höjda ersättningar i trygghetssystemen, där högre pensioner prioriteras högt.

- Annars gör vi det själva, säger LO-basen och pekar på tjänstemannafacken som häromåret strejkade sig till bättre pensioner.