Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vill se fler stora välfärdsförslag från S och Stefan Löfven för att vända Socialdemokraternas svåra läge. Arkivbild.

LO: Läget för S måste vändas snart

Läget är svårt och tiden är knapp för Socialdemokraterna, enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Thorwaldsson, som också genom platsen i Socialdemokraternas verkställande utskott är en del av partitoppen, vill och önskar att debatten mer ska handla om välfärdsfrågor och en strid mellan höger och vänster.

- Vi har gjort för lite för att få debatten om höger och vänster att bli tillräckligt viktig, säger han.

Ändra fokus

Men det är, bedömer han, också svårt att ändra fokus på debatten. Socialdemokraterna måste dock lägga fler förslag på välfärdsområdet, som kan locka obeslutsamma. Han tillägger att han försöker påverka riktning men att han inte är ensam.

- Om det sedan blir LO:s förslag om lärfritids eller satsningar i välfärden är upp till partiledningen, säger han.

Thorwaldsson säger att han har besökt minst hundra arbetsplatser sedan i vintras. Han tycker sig ha en bild av vad det snackas om i medlemsleden.

- Det är klart att migration kommer upp, men inte i närheten av vad det var tidigare, säger han och tillägger att det då oftast handlar om vilken inverkan flyktingströmmarna under tiden 2013–2015 har på välfärden.

Det finns en "enorm mytbildning" om hur mycket asylsökande och nyanlända får ta del av i förhållande till svenskar, hävdar han.

- Men det stora är: Finns det ett äldreboende till mamma? Funkar skolan? Varför får inte LO-medlemmar lika bra sjukvård som de som har privata sjukvårdsförsäkringar? Bakom där ligger en jättestor välfärdsdebatt.

Vad får jag?

- Det andra är, som alla missar, att fråga 1,2 och 3 varje gång är hur vi ska få nog pension att leva av, säger Thorwaldsson och tror att om debatten handlade om skattesänkningar kontra välfärd så vore debatten enklare att ta hem för S.

LO-basen säger att han ändå är hoppfull, väljarna är mer rörliga än tidigare och mycket kan hända än, tror han. För LO:s del handlar det om att arbeta ännu mer för att få medlemmar att välja S. Det sker bland annat genom att ta ringa upp en halv miljon medlemmar.

- Bland LO-medlemmar står valet mellan S och SD, det är det enda valet de gör. Vår uppgift är ju att få så många som möjligt av dem att, fram till den 9 september, välja S och inte SD som i fråga efter fråga tar högerståndpunkter och tar vinster i välfärden som exempel.