Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Arkivbild.

LO-satsning mot kvinnliga "skitarbetsliv"

Ett stopp för otrygga anställningar, förändringar i a-kassan och höjda pensioner. LO-basen Karl-Petter Thorwaldssons första maj-budskap handlar till stor del om kvinnornas arbetsvillkor.

Karl-Petter Thorwaldsson håller tal i både Ale och i Göteborg på första maj. Centralt i hans krav inför den kommande mandatperioden är en satsning mot de otrygga anställningsformerna i de kvinnodominerade branscherna.

Det är viktigt inte minst med anledning av höstens metoo-debatt, berättar Thorwaldsson.

- Det finns en direkt koppling mellan otrygghet på arbetsmarknaden och att man blir utsatt för sexuella trakasserier, säger han.

- Det är helt enkelt pur rädsla, för om man larmar blir man av med jobbet.

Förhandling pågår

LO-basen inledde första maj med en pressträff, där han radade upp fem krav som Landsorganisationen ställer på politikerna. Syftet är bland annat att fler kvinnor ska få chansen till fasta heltidsjobb.

- De kommande åren är det kvinnorna som ska få störst utrymme. Vi har börjat rå på kvinnolönerna, det ser väldigt bra ut. Nu ska vi ta oss an de dåliga arbetsvillkoren. Kvinnorna ska inte behöva ha ett skitarbetsliv, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

LO inledde redan i höstas förhandlingar med Svenskt Näringsliv om visstidsanställningarna. Thorwaldsson upprepar nu kraven, exempelvis ett stopp för anställningsformen allmän visstid, för så kallade sms-anställningar och för hyvling av arbetstider.

- Vi är inte heller främmande för att höja arbetsgivaravgiften för alla anställningar som är icke tillsvidare, säger han.

Satsning på välfärd

Därutöver vill LO se exempelvis en landsomfattande rätt till barnomsorg på obekväma arbetstider, kortare kvalificeringstid till a-kassa och en satsning på pensionerna.

- Ungefär varannan LO-kvinna får bara garantipension, blir fattigpensionär. Så kan vi ju inte ha det, säger Thorwaldsson.

Lösningen enligt LO är att höja inbetalningen till pensionen med 2 procentenheter.

- Jag gillar inte att hota. Men det börjar bli akut. Löser inte riksdagens partier detta, så kommer vi att tvingas att göra det här i egna avtalsrörelser och då får vi ta det i löneutrymmet i stället, säger han.

Thorwaldsson upprepar även LO-kravet på en stor satsning på välfärden, en 70-miljarderssatsning som delvis ska finansieras genom ett skatteskifte. Men det är satsningen på att förbättra situationen för de kvinnliga LO-medlemmarna som är det viktigaste i första maj-budskapet.

- Jag missunnar inte männen någonting, men skillnaden mellan med vad en byggnadsarbetare och en undersköterska upplever i sitt arbetsliv just nu är gigantisk, säger han.