Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sportkläder som behandlats med antibakteriellt silver för att bli luktfria läcker silver när de tvättas. Arkivbild.

Luktfria sportkläder hotar djur och växter

Silver i så kallade luktfria sportkläder sköljs ur när kläderna tvättas och samlas sedan som miljögift på sjöbottnar. Det visar analyser som gjorts av branschföreningen Svenskt Vatten.

Antibakteriellt silver är giftigt. Men det används för att behandla textiler så att de ska lukta mindre av svett.

Efter tio maskintvättar har dock mellan 30 och 90 procent av silvret läckt ut i avloppsvattnet, visar analyser som Svenskt Vatten gjort.

"Det ställer till stora framtida problem i miljön, och eftersom silvret tvättas ut är det helt meningslöst att köpa dessa kläder", säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten, enligt ett pressmeddelande.

Svenskt Vatten avråder från att köpa sportkläder som behandlats med silver. Om man har sådana kläder bör de tvättas för hand, och vattnet bör samlas upp för att lämnas till en återvinningscentral.

Kläder som innehåller miljögifter ska ha en märkning om detta. Men enligt Svensk Vattens granskning har flera butiker slarvat med märkning av silverbehandlade sportkläder. Flera butiker kommer att anmälas till Kemikalieinspektionen.

Enligt Svenskt Vatten måste mängden silver som kommer till landets reningsverk halveras, för att vattnets kretslopp ska vara hållbart.