Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ett fall av mässling har upptäckts på S:t Görans akutmottagning i Stockholm, skriver Aftonbladet.

Mässlingfall upptäckt på akutmottagning

Ett fall av mässling har upptäckts på S:t Görans akutmottagning för vuxna i Stockholm.

Ett fall av mässling har upptäckts på S:t Görans akutmottagning i Stockholm, skriver Aftonbladet.

Enligt tidningen ringer nu sjukhuset runt till patienter som besökt akuten under lördagskvällen och natten till söndag.

- På lördagkvällen kom en patient in till akutmottagningen som sedan visade sig ha mässling. Vi har inlett en smittspårning enligt rutin där man då kollar personer som varit i nära kontakt med den här patienten på själva akutmottagningen och bland våra medarbetare för att ta reda på om de har blivit smittade, Anders Persson vid sjukhusets presstjänst till TT.

Vad smittspårningen har gett för resultat vill han inte kommentera, då spårningen fortsatt pågår under dagen.

- Mässling är en smittsam sjukdom så därför är det viktigt att vara snabb och ta det på allvar, och vi har våra rutiner för hur vi gör det här och dem känner vi oss trygga med, säger Anders Persson.

I Sverige är skyddet mot mässling och andra smittsamma sjukdomar, som röda hund eller påssjuka, generellt sett högt med en täckningsgrad på över eller runt 95 procent. Men trots det har även Sverige drabbats av mindre utbrott. Förra året smittades totalt 38 personer av mässling i Sverige, varav tolv personer smittades i ett utbrott i januari.

TT: Hur vanligt är det att ni får in mässlingfall?

- Jag tror att det här är det första som jag har hört talas om. Men jag har inte så bra koll på den statistiken. Men det är definitivt inte vanligt förekommande, säger Persson.