Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

A-traktorerna måste besiktigas. Arkivbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Många A-traktorer riskerar körförbud

Den 20 maj införs krav på kontrollbesiktning för A-traktorer. De närmaste veckorna måste närmare 15 000 fordon besiktigas, annars riskerar de körförbud.

Sammanlagt finns det 15  738 A-traktorer i Sverige. Så sent som för tio dagar sedan hade endast 445 av dem genomgått kontrollbesiktning, enligt ett pressmeddelande från Transportstyrelsen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Enligt de nya reglerna ska A-traktorer besiktigas senast 24 månader efter den månad då den föregående godkände kontrollbesiktningen utfördes. För att en kontrollbesiktning ska vara giltig ska den vara gjord de senaste 24 månaderna innan reglerna trädde i kraft.

I Norrbotten finns 872 A-traktorer, men bara 26 har besiktigats. Därmed finns det 846 fordon som riskerar körförbud, skriver Piteå-Tidningen.

- Det är klart att det finns risk för kaos om så många väntar med besiktningen. Men vi gick ut med information om de nya reglerna redan för ett år sedan och sedan den 1 januari 2018 har vi öppnat möjligheten att besikta, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen, till tidningen.

Vid besiktningen av A-traktorer kontrolleras bland annat hastigheten. En A-traktor får inte gå att köra fortare än 30 kilometer i timmen.