Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Sjungande sångmus (Scotinomys teguina).

Möss och människor talar på samma sätt

Små möss från Mellanamerika kan avslöja hur vi människor konverserar med varandra. Mössen kommunicerar med en typ av sång. Nu har forskare funnit nervbanor i hjärnan som styr sången. Sannolikt är det samma nervbanor hos oss själva som gör att vi kan föra en snabb dialog.

De sjungande mössen tillhör släktet Scotinomys med två arter vars utbredning sträcker sig från sydligaste Mexiko till norra Panama.

Deras sång är oerhört komplex och omfattar ett hundratal olika högfrekventa toner.

De utmanar rivaler genom att duellera med sången, en form av duetter där mössen avlöser varandra i hög takt och där sången hos varje mus hela tiden förändras som svar på sången från motståndarna.

Forskarna, som har letts av neurologen Michael Long vid New York University i USA, noterar att mössens sätt att duellera liknar en snabb konversation mellan människor.

Long och hans kolleger, som redovisar sina rön i Science, fann att sången styrs av nervbanor i motoriska hjärnbarken. Några av dessa kontrollerar musklerna som är nödvändiga för att kunna producera de olika tonerna i sången. Andra styr den snabba växlingen mellan tonerna.

Sannolikt fungerar det på samma sätt hos oss själva när vi konverserar med varandra. Forskarna tror att resultatet kan hjälpa oss att förstå vad det är som händer i hjärnan när något går fel och vi inte längre kan föra dialog, exempelvis vid autism eller stroke.