Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tullen kontrollerar fordon från färjetrafiken i Värtahamnen i Stockholm. Arkivbild.

M föreslår 500 fler tullare för mer kontroll

Moderaterna vill stärka gränskontrollerna och satsa på 500 fler tulltjänstemän under nästa mandatperiod.

M:s förslag ska göra det möjligt att öka antalet tulltjänstemän med 25 procent under de kommande fyra åren. Partiet vill också slopa tillståndsplikten för Tullverkets kameraövervakning och öka befogenheterna för att stoppa och undersöka fordon, samt för att kvarhålla personer som påträffats med misstänkt stöldgods.

Finns pengarna?

- Fler tulltjänstemän är givetvis jättebra, det är en politik regeringen driver, inte bara som vallöften, säger finansminister Magdalena Andersson (S) men undrar samtidigt var Moderaterna ska få pengarna ifrån.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger att M vill "stänga gränserna" för illegala vapen och narkotika och att 500 nya tjänstemän är en rimlig siffra utifrån vad som kan klaras på fyra år. Fullt ut genomfört innebär det 300 miljoner i ökade anslag till verket, utöver det som regeringen redan föreslagit.

Hedja stöldligor

Moderaterna anser också att gränsövergångarna behöver bevakas bättre för att stoppa utflödet av stöldgods som hanteras av internationella ligor. Tullverket bör ges ökade möjligheter att stoppa och hålla kvar fordon som misstänks innehålla stöldgods. I dag är det inte möjligt på det sätt som vore önskvärt, enligt Moderaterna. Regeringen har givit Kustbevakningen, tullen och polisen i uppdrag att samordna kontroller mer.

Moderaterna föreslår även att låta utreda om ansvaret för Tullverket i Regeringskansliet ska flyttas från finansdepartementet till justitiedepartementet, eftersom man menar att det kan underlätta samordningen med den övriga brottsbekämpningen.

- Det överraskar mig att Elisabeth Svantesson viker ner sig i den frågan, säger Magdalena Andersson som anser att Tullverket i likhet med andra stora myndigheter som tar in intäkter till statskassan, som Kronofogden och Skatteverket, hör hemma under finansdepartementet.