I mars presenterade försvarsminister Peter Hultqvist och försvarsgruppen den nya överenskommelsen för anslagen till försvaret. Nu hotar Moderaterna lämna samtalen. Arkivbild.
I mars presenterade försvarsminister Peter Hultqvist och försvarsgruppen den nya överenskommelsen för anslagen till försvaret. Nu hotar Moderaterna lämna samtalen. Arkivbild.

M hotar lämna försvarssamtal

Moderatledaren Anna Kinberg Batra hotar att lämna de pågående förhandlingarna om försvaret. Och Liberalerna tycker att M borde talat med Alliansen först.

ANNONS
|

Moderatledaren gör sitt utspel om försvarsförhandlingarna under sitt Almedalstal i Visby.

- Låt det därför vara glasklart vad jag säger till regeringen: Försvaret måste få minst två miljarder extra nu i höst. Men det bör bli mer än så. Annars går Moderaterna från förhandlingsbordet, säger Anna Kinberg Batra.

Under våren har den så kallade försvarsgruppen, där regeringen, M, C och KD ingår, förhandlat om mer pengar till försvaret. Men partierna har svårt att komma överens.

ANNONS

Inte offentligt

Försvarsministern anser att förhandlingarna ska ske internt i försvarsgruppen och har uppfattat att de andra partierna är med på den principen.

Han vill inte kommentera moderatledarens krav.

- För mig är det så att innehållet i en uppgörelse är viktigare än att fixera sig vid beloppsstorlekar i offentlig budgivning, säger Hultqvist till TT.

- Jag deltar inte i något offentligt auktionsförfarande. Min ambition är att precis som tidigare komma överens vid förhandlingsbordet.

Nyligen kom uppgifter om att försvaret saknar nio miljarder kronor för perioden 2018–2020 och att ytterligare en miljard saknas i civilförsvaret.

Om regeringen skulle göra en annan prioritering än M vad gäller försvarsanslagen, så måste den stå för det, anser Anna Kinberg Batra.

- Då får regeringen stå för det och förklara det för både omvärlden och väljarna, säger hon.

ANNONS

L: Borde talat med oss

Det Alliansparti som lämnat uppgörelsen, Liberalerna, är däremot kritiska. Moderatledaren borde först ha försökt komma överens med övriga partier i Alliansen.

- Det är besvärande att det blir en öppen förhandling. Det är svårt att agera som allians om ett enskilt parti bestämmer sig för att gå sin egen väg, säger Allan Widman (L), ordförande i försvarsutskottet.

Summan är dessutom alltför liten. Regeringen kommer inte att ha något problem att gå Moderaterna till mötes, tror han.

- Det känns väldigt blygsamt. Vi vet att två miljarder, om det är en engångssumma här i höst, inte kommer att innebära någon avgörande. Det räcker inte ens för att fylla igen de hål som finns.

TT
Fakta: Försvarsgruppen

Den så kallade försvarsgruppen består av försvarspolitiker från Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna.

Enligt medieuppgifter behöver nu Försvarsmakten nio miljarder kronor för att inte tappa förmåga efter 2020, och en miljard behövs till de civila myndigheter som ska börja bygga upp ett totalförsvar för krig.

Gruppen har förhandlat under våren och början av sommaren. Trots det har man inte kommit fram till nya anslagsökningar. Under sommaren blir det paus i förhandlingarna, fram till augusti.

Försvarsmakten fick 500 miljoner kronor i vårändringsbudgeten för 2017, efter en överenskommelse mellan de fem partierna.

ANNONS