Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och toppnamnet i EU-valet Tomas Tobé.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och toppnamnet i EU-valet Tomas Tobé.

M: Kriminella ska sitta i fängelse i hemlandet

Huvudregeln ska vara att dömda EU-medborgare avtjänar fängelsestraff i sina hemländer, föreslår Moderaterna inför EU-valet.

ANNONS
|

Moderaterna har presenterat sin valplattform inför Europaparlamentsvalet i slutet av maj. Partiet lanserar där förslaget om att EU-medborgare som döms till fängelse ska sitta av straffen i sina hemländer, alltså inte nödvändigtvis där brotten begås. Det gäller även svenskar som begår brott i andra EU-länder.

- Varje land har ett ansvar för sina egna medborgare, säger Tomas Tobé på en pressträff tillsammans med M-ledaren Ulf Kristersson.

Kostnaden för en svensk fängelseplats ligger i snitt på en miljon kronor per år, och en modell där personer avtjänar fängelsestraff i sina hemländer skulle innebära besparingar på 200 miljoner kronor per år i Sverige, enligt partiets beräkningar.

ANNONS

- Vi skulle också komma bort från att ha överfulla fängelser, säger Tobé.

Utvisa EU-medborgare

Ulf Kristersson menar att det med vissa justeringar i EU:s regelverk går att få igenom en sådan ändring utan att stifta nya lagar.

Partiet anser också att arbetet mot utländska stöldligor måste stärkas och att den europeiska polisbyrån Europol ska få fördubblade resurser.

- Vi vill etablera en princip där vi har rätt att döma EU-medborgare i Sverige till utvisning, säger Tomas Tobé.

5000 kriminella nätverk opererar i Europa nu och åtgärden skulle begränsa kriminellas möjlighet att resa till Sverige igen, enligt M. I dag krävs minst ett års fängelse, men det bör räcka med sex månader för utvisning.

"Ganska skrämda"

Mycket i M:s EU-valplattform handlar om kriminalitet och migration. Partiet tänker driva linjen att asylansökningar ska prövas vid Europas yttre gräns och att de som inte har rätt till asyl inte ska få komma in i Europa. Därför vill partiet stärka gränsmyndigheten Frontex. 10000 Frontexmedarbetare ska rent fysiskt se till att Europas gränser skyddas, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

ANNONS

Sverigedemokraternas (SD) ledare Jimmie Åkesson är i grunden positiv till M-förlagen. Men han tror också att M vill kapa åt sig väljare från hans parti.

- Jag tror att Moderaterna är ganska skrämda av att vi enligt alla mätningar är större än dem inför det här valet och att man därför, precis som man har gjort inför riksdagsval, försöker på något sätt ta frågor som man tror attraherar våra väljare, säger han till TT efter sitt vårtal på Långholmen i Stockholm.

Nationell beskattning

De andra två huvudpunkterna i M:s valplattform är klimat och digital frihandel. På klimatområdet är kärnkraften en del av lösningen, enligt Moderaterna, som vill säkra kärnkraftens framtid i Sverige "under mycket lång tid".

- Kärnkraften är en viktig del av lösningen, både i Sverige och i många europeiska länder, säger Ulf Kristersson.

I Europa handlar det om att utveckla kärnteknik tillsammans och sätta gemensamma standarder. Anslaget bör därför höjas till organet Europeiska atomenergigemenskapen (Euratom) för mer forskning på området, enligt M.

ANNONS

På ett mer övergripande plan säger Ulf Kristersson att EU ska lösa de gemensamma problemen, inte gå in och reglera de enskilda medlemsländerna ekonomi.

- Beskattningen ska ligga nationellt, säger Kristersson.

TT

Fakta: Moderaternas EU-valplattform

Huvudpunkterna i Moderaternas EU-vallplattform:

Stärk det europeiska polissamarbetet för att bekämpa stöldligor, smuggling av narkotika och vapen. EU-medborgare ska avtjäna fängelsestraff i sina hemländer. Förstärkt center mot terrorbekämpning inom Europol och ett nytt center mot stöldligor.

Fördubbla EU:s satsningar på kärnkraft, skapa förutsättningar för att exportera mer el inom EU. EU:s utsläppshandel ska utvidgas till fler sektorer.

EU:s jordbrukspolitik ska reformeras och lantbrukare ska få bättre villkor och sänkta skatter.

Stärk EU:s yttre gräns, 10000 Frontexmedarbetare ska bevaka gränsen. Asyl ska sökas vid den yttre gränsen. Minska invandringen till Sverige.

Sverige ska driva på för att EU ska sluta fler frihandelsavtal. Är emot en social pelare.

Utökade åtgärder mot skattefusk och skatteflykt ska införas.

Källa: Moderaterna

ANNONS