Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP). Arkivbild.
Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP). Arkivbild.

M kritiska till MP:s svar på bostadskrisen

Moderaterna tycker att bostadsminister Peter Eriksson (MP) tonar ner allvaret i den befarade bostadsbristen när nyanlända ska placeras.

ANNONS
|

Nyanländas bostadsbehov går enligt lag före andra utsatta gruppers. Till följd kan till exempel unga, studenter och personer på väg ut i samhället från olika institutioner bli utan bostad. Bostadsministern sade under söndagen att "det är en felaktig beskrivning". Mats Green är kritisk till Peter Erikssons uttalande.

- Det är självklart att vi får en undanträngningseffekt, hur skulle vi inte kunna få det? Man ska inte ställa grupper mot varandra, men att påstå att vi inte får en undanträngningseffekt, då undrar jag vilken verklighet bostadsministern lever i.

ANNONS

Också den bild som Sveriges kommuner och landsting (SKL) ger kontrasterar mot bostadsministerns.

- Vi vet att det i många kommuner var ont om bostäder redan före det stora asylansökningsåret 2015, säger Per-Arne Andersson, som är chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på SKL.

"Trög apparat"

Enligt SKL kan nära 100000 personer med uppehållstillstånd komma att behöva bostad under den närmaste tiden. Omkring 60 procent av landets kommuner ser en så kallad undanträngningseffekt i någon grad, enligt en rapport från länsstyrelserna.

SKL har föreslagit regeringen hur kommunernas börda i bostadsansvaret kan lättas. Bland annat handlar det om att kunna omvandla asylboenden till boenden för nyanlända, lättnader i regler för bostadsbidrag och mindre byråkrati och myndighetskontroll.

- En del har vi fått gehör för, men det går relativt sakta. Det är en trög apparat, säger Per-Arne Andersson.

Men Peter Eriksson anser inte att bollen ligger hos regeringen, utan hänvisar till att kommunerna har ett ansvar i och med bostadsförsörjningslagen. Lagen skärptes för snart fyra år sedan, bland annat med krav på att kommunerna ska kunna uppvisa riktlinjer för hur man ska klara av att erbjuda alla invånare bostad.

ANNONS

"Krav på bostadsministern"

Det anser Mats Green är fel.

- Den man ska ställa krav på är bostadsminister Peter Eriksson, och den nationella bostadspolitiken – mig inbegripen. Vi måste underlätta för kommunerna, och inte begränsa och reglera kommunernas förmåga att hantera krisen.

Peter Eriksson har dock en annan syn på problemet.

"Regeringen ej tillräckligt snabbfotad”

Men enligt Per-Arne Andersson vid SKL vittnar många kommuner om ett fortsatt hårt tryck i ansvarsfrågan från regeringshåll.

- Från kommunsidan tycker man inte att regeringen är tillräckligt snabbfotad för att ta fram de förutsättningar som man på kort tid behöver. Det gäller att regeringen underlättar för kommunerna att lösa problematiken, som spär på en redan ansträngd situation.

TT
ANNONS