Karin Enström, partisekreterare, och Ulf Kristersson, partiledare. Arkivbild.
Karin Enström, partisekreterare, och Ulf Kristersson, partiledare. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

M prioriterar fem områden till 2026

Moderaterna pekar ut fem prioriterade områden där partiet ska ta fram ny politik inför valet 2026.

ANNONS
|

– Det här känns angeläget, inte minst efter de lärdomar som drogs efter regeringsinnehavet 2006 till 2014, säger M:s partisekreterare Karin Enström.

Så mycket energi lades då på regerande att man glömde bort partiet och att utveckla politiken, fortsätter hon.

De politikområden som pekas ut nu är klimat och tillväxt, skola och utbildning, förebyggande insatser mot kriminalitet, offentlig förvaltning och utrikes- och säkerhetspolitik.

– Världen stannar inte, samhällsproblemen stannar inte upp, säger Enström.

Områdena har valts utifrån att de är angelägna och där utvecklingen går fort, enligt partiet. Fem ordförande (se faktaruta) ska leda arbetsgrupper om totalt 180 moderater och presentera propositioner inför partistämman i Umeå i oktober 2023.

ANNONS

TT: Förebyggande insatser mot kriminalitet, är man inte lite sent ute om ni ska titta på det när vi redan är i ett allvarligt läge?

– Regeringen är i full aktivitet med vad som kan göras nu, men vi vill visa hur viktiga båda delarna är. Både det repressiva och förebyggande, säger Enström.

– Vi måste naturligtvis bli ännu bättre på förebyggande insatser. Inget barn ska hamna i kriminalitet.

TT: När det gäller skolan, ser ni något behov av att titta på vinstuttaget?

– Det vi sagt i direktiven är att det inte är driftsformen som vi fokuserar på, utan alla barns rätt att få en god utbildning och fokus på kunskap, säger hon.

Fakta: Moderaternas fem arbetsgrupper

De politikområden som pekas ut är, utifrån partiets egen beskrivning:

Grön innovationskraft för tillväxt. Arbetsgruppen ska kartlägga hinder för innovation och tillväxt, och göra en analys av hur lagar, regler, beskattning kan ändras för att hushålla på resurser, som genom effektivare energi- och råvaruanvändning.

Skola och utbildning. Fokus ska ligga på kunskap och stärkt kvalitet i svensk skola, som en ny läroplan och en reformerad lärarutbildning.

Förebyggande insatser mot kriminalitet. Arbetsgruppen ska analysera forskningsresultat och framgångsrika exempel på insatser som minskat social utsatthet och kriminalitet och sedan lägga förslag.

På medborgarnas sida. Gruppen ska se över området offentlig förvaltning och att den bygger på rättvisa, opartiskhet och omutlighet. Bland annat ska man titta vidare på tjänstemannaansvaret.

Utrikes- och säkerhetspolitik. Fokus för gruppen ligger på EU, Nato och i riktning mot länder i Sveriges närhet och svenska intressen. Samt hur Sverige bör "orientera sig i en ny verklighet".

Politiken tas fram i arbetsgrupper som leds av fem ordföranden: Christofer Fjellner, oppositionsråd i Stockholms stad, Therez Almerfors, kommunalråd i Uppsala, Louise Meijer, gruppledare i justitieutskottet, Elisabeth Unell, kommunalråd i Uppsala och Hans Wallmark, riksdagsledamot från Skåne och ordförande i EU-nämnden.

ANNONS