Moderaten Kristina Axén Olin återvände i höstas till politiken. Hon sitter sedan 2012 i Team Olivias styrelse. Arkivbild.
Moderaten Kristina Axén Olin återvände i höstas till politiken. Hon sitter sedan 2012 i Team Olivias styrelse. Arkivbild.

M-topp lämnar vårdjättes styrelse

Ingen av de svenska riksdagsledamöterna sitter i något börsbolags styrelse. Men det vimlar av andra sidouppdrag. Moderaten Kristina Axén Olin har det tyngsta av dem, som styrelseledamot i den privata vårdjätten Team Olivia – ett uppdrag hon nu tänker lämna.

ANNONS
|

TT har gått igenom samtliga 349 riksdagsledamöters sidouppdrag, något de är tvingade att redovisa skriftligen. Ingen sitter i något börsbolags styrelse, något som nyligen tvingade bort Cecilia Wikström från Liberalernas EU-vallista. Hon sitter i de börsnoterade bolagen Elektas och Beijer Almas styrelser och lyfter sammantaget 70000 kronor i månaden.

Liberalernas partilledare Jan Björklund tyckte i samband med partiets riksmöte härom veckan att Cecilia Wikströms styrelseuppdrag och omfattningen av arvodena inte är förenliga med hennes uppdrag som EU-parlamentariker.

- Det reser frågor om lojaliteter och fokus i arbetet, sade Björklund då.

ANNONS

Inte hemliga

I genomgången av riksdagsledamöternas sidouppdrag dyker Kristina Axén Olin, Moderaternas utbildningspolitiska talesperson, upp med ett liknande tungt styrelseuppdrag, i privata riskkapitalägda vårdkoncernen Team Olivia. Bolaget har över fyra miljarder kronor i intäkter och 13000 anställda och är verksamt inom bland annat personlig assistans, hemtjänst och skolor för elever med särskilt stöd.

Hon vill inte ställa upp på en intervju med TT, men svarar skriftligen att hon inte har haft några svårigheter med att förena uppdragen:

"Som ledamot följer jag såväl riksdagens regelverk, ledamöternas uppförandekod och våra egna etiska regler".

Sitter inte kvar

Trots det skriver hon:

"Jag har däremot inte för avsikt att sitta kvar i styrelsen efter stämman i vår då en ny styrelse väljs".

Hur hon ser på det faktum att Cecilia Wikström tvingades bort från partiet, och om hon själv därför väljer att kliva av styrelseplatsen i Team Olivia, vill hon inte kommentera närmare, inte heller om hon äger några aktier i bolaget eller hur mycket styrelsearvode hon lyfter.

Partiet har inga synpunkter på Axén Olins uppdrag i Team Olivia eller att hon nu väljer att hoppa av det.

"Det är hennes beslut och jag har inte haft skäl att ifrågasätta det", skriver Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, i ett sms på frågan om hon lämnat på inrådan av partiet.

ANNONS

Oklart med arvoden

I övrigt visar TT:s genomgång av riksdagsledamöterna att knappt hundra av dem har styrelseuppdrag av olika, oftast lägre dignitet. Hur mycket styrelsearvoden de plockar ut är oklart. Många sitter i kommunala bolag, det är det vanligaste uppdraget, några sitter i lokala bankstyrelser och i mindre lokala byggbolag och liknande.

Som exempel sitter moderaten Kjell Jansson i Handelsbankens lokala bankstyrelse i Norrtälje. Partkollegan Lars Beckman är styrelseledamot i Svenska Badbranschen. Socialdemokraten Gunilla Carlsson är ordförande för kommunägda nöjesparken Liseberg. Centerpartisten Anders W Jonsson rattar som ordförande partiets miljardtillgångar i investmentbolaget Randello, även om styrelsen inte medverkar till beslut om hur tillgångarna placeras.

TT
Fakta: Detta måste de ange

Förutom styrelseuppdrag måste riksdagsledamöterna också uppge intressen i företag, exempelvis ägande av aktier om de överstiger 91000 kronor (två basbelopp) i värde per enskilt bolag, och om de äger näringsfastigheter.

De 349 ledamöterna måste också ange vilka sidoinkomster de har och/eller om de uppbär några förmåner av annat slag.

ANNONS