Moderaterna vill utreda om staten ska ta över delar av ansvaret för hälso- och sjukvården i Sverige. Arkivbild.
Moderaterna vill utreda om staten ska ta över delar av ansvaret för hälso- och sjukvården i Sverige. Arkivbild. Bild: Isabell Höjman/TT

M: Utred om staten ska ta större vårdansvar

ANNONS

Moderaterna vill se över hur vården i Sverige ska styras, skriver ledande företrädare på DN Debatt. Inför partistämman i höst föreslås bland annat en utredning av om staten ska ta över delar av ansvaret för svensk hälso- och sjukvård.

Att vårdkvaliteten och tillgången till nya läkemedel varierar beroende på var i landet man bor är problem som riskerar att "på allvar skada det förtroende och den tillit som hela vårt samhällsbygge vilar på", skriver partiet.

Organiseringen av svensk hälso- och sjukvård behöver utvecklas, bland annat för att komma åt den bristande jämlikheten i vården, menar partiet.

Inför partistämma föreslås därför att partiet ska påbörja ett utvecklingsarbete med tio utgångspunkter. Punkterna innefattar bland annat att utreda huvudmannaskapet för den kommunala och regionala hälso- och sjukvården, öka vårdens tillgänglighet, öka effektiviteten och produktiviteten inom vården och främja användningen av digital teknik.

ANNONS
ANNONS