Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaterna vill effektivisera polisens arbete under nästa mandatperiod. Arkivbild.

M vill effektivisera polisens arbete

Moderaterna vill effektivisera brottsbekämpningen genom att renodla polisens arbetsuppgifter, ha fler poliser i yttre tjänst och avkräva ansvar av lokala polischefer för brottsligheten i deras områden. Dessutom vill partiet ha en långsiktig, blocköverskridande uppgörelse om polisutbildningen.

Förutom att utöka polisens resurser de närmaste åren vill Moderaterna säkerställa att polisen kan fokusera på kärnuppdraget, skriver partiledaren Ulf Kristersson och partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Därför vill man renodla polisens arbetsuppgifter och flytta över till exempel passhantering, hittegods och transporter av människor till andra myndigheter.

- Vi menar också att vi behöver tillgängliggöra mer av lokal brottsstatistik och ge ökad befogenhet till lokala polischefer, men också öka ansvarsutkrävandet av dem, säger Tomas Tobé till TT.

Partiet vill dessutom ha fler poliser i yttre tjänst och tillsätta en bred, parlamentarisk utredning för att nå en överenskommelse om polisutbildningen.

- Svensk polis måste ha långsiktiga spelregler. Det är bra om vi kan samla så många politiska partier som möjligt bakom en sådan reform, säger Tobé.

Moderaterna har tidigare gått ut med att de vill anställa fler poliser, höja polislönerna och göra polisutbildningen betald.