Magdalena Anderssons kamp mot klockan

Trots upprepade förhandlingar – ännu finns inget avtal mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Talmannen har därför beviljat Magdalena Andersson mer tid. Den 22 november ska hon återrapportera.
– Jag bedömer att samtalen är konstruktiva på ett sånt sätt att det var meningsfullt att begära mer tid, säger Andersson till GP.

ANNONS
|

Efter ett telefonmöte med talman Andreas Norlén har Magdalena Andersson (S) beviljats mer tid till att sondera sina möjligheter att bilda regering. Hon får till på måndag på sig. Innan dess, på fredag, måste hon lämna en delrapport till talmannen.

Om talmannen bedömer att Andersson har möjlighet att få det stöd som krävs väntas en statsministeromröstning ske den 24 november.

Enligt uppgifter till såväl GP som Sveriges radio Ekot fanns fortfarande tidigt på tisdagsmorgonen ingen färdig överenskommelse mellan finansminister Magdalena Andersson (S) och Nooshi Dadgostar (V). Tiden för Anderssons sonderingsuppdrag löpte ut vid klockan tio och strax efteråt meddelade talmannen Andreas Norlén att hon får förlängd tid till att sondera möjligheter till en ny regering i ett pressmeddelande.

ANNONS

Vill ha samma inflytande som C

Förhandlingar har pågått under helgen och gårdagen, framför allt digitalt, för att se om man kan hitta en lösning som gör att V släpper fram Andersson i en statsministeromröstning.

Nooshi Dadgostar (V) utanför Finansdepartementet i samband med fredagens förhandlingar med Magdalena Andersson (S).
Nooshi Dadgostar (V) utanför Finansdepartementet i samband med fredagens förhandlingar med Magdalena Andersson (S). Bild: Anna Tärnhuvud

Enligt GP:s källor har S svårt att se vad det är som skulle göra V nöjt. Man tror inte längre att det främsta kravet handlar om sakpolitiken, som pensioner och sjukförsäkring, utan att det handlar om att V vill ha en bekräftelse på att man är en viktig spelare i ett regeringssamarbete.

Från V framhåller källor att man vill ha samma tyngd som Centerpartiet och Annie Lööf fått i samarbetet.

– Centerpartiet fick flera månader på sig, vi ska nöja oss med några dagar, sa en V-källa till GP i går eftermiddag.

Kräver avtal

På måndagen avslöjade Ekot att V kastat in en ny pusselbit i förhandlingarna. Det handlar om att man också kräver ett avtal som reglerar att V ska ha ett inflytande och vilka spelregler som ska gälla i ett samarbete framåt. En skrivning som skulle stå i skarp kontrast till den uteslutningsklausul rörande V som fanns i det tidigare januariavtalet mellan regeringen, C och Liberalerna.

ANNONS