Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Magsjukeutbrott på svenskhotell i Bulgarien

Ett större utbrott av magsjuka har slagit till mot ett svenskhotell i turistorten Sunny beach i Bulgarien.

Av 225 nordiska gäster har ett 40-tal drabbats på hotellet Baikal, dit resebolaget Ving ordnar resor. 54 svenskar bor på hotellet och 11 av dem hade insjuknat på torsdagen, mestadels vuxna.

Det så kallade rotaviruset slog till med full kraft nyligen. Barbro Holmberg vid Vings pressjour säger att man haft enstaka fall sedan i maj men nu har många insjuknat de senaste två dagarna.

Researrangören har börjat informera gäster som är bokade på det aktuella hotellet och erbjudit dem att boka om eller få pengarna tillbaka. Hotellet har städats extra noga och handsprit har satts ut.

- Man städar med ett speciellt desinficerande medel, ser till att torka alla ytor, man byter moppar och trasor mellan varje rum och vidtar en rad åtgärder för att minska smittspridningen, säger Barbro Holmberg.

Men vissa gäster är kritiska.

- Det som jag tycker är konstigt är att man låter folk åka ner till en stad där det sprids ett virus. Man borde ha varnat, säger en av svenskarna till Expressen.

Numera ringer Ving till de gäster som ska bo på hotellet, där 660 personer semestrar, för att informera om magsjukeviruset och erbjuda resenärerna att boka om eller få pengarna tillbaka.

Prover som tagits på mat har visat sig vara negativa och man vet inte var viruset kommer ifrån.

Rotavirus är den vanligaste orsaken till diarrésjukdom hos små barn.