Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö, Anna von Reis, avdelningschef arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad, och Petra Tullgren, frivårdschef i Malmö på Kriminalvården, under presskonferensen om projektet "Sluta skjut".

Malmö: "Vi vill inte att du ska dö"

Budskapet var tydligt: vi vill inte att du ska dö eller döda någon annan. Efter mötet med olika myndigheter var sex av nio unga kriminella män i Malmö intresserade av att få hjälp.

Fyra dygn innan polisen, Malmö stad och Kriminalvården höll presskonferens i innandömet av Stadion i Malmö var ett helt annat klientel på plats i fotbollsallsvenska Malmö FF:s hemmaborg. Då träffade representanter från olika myndigheter och civilsamhället nio unga kriminella män i Malmö inom det nystartade projektet "Sluta skjut".

- Jag bedömer det som att flera av dem faktiskt vill komma ur sin kriminalitet, men inte helt enkelt kan göra det, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.

Amerikansk metod

Nio av tio kallade personer dök upp till mötet. Alla var ditkallade genom frivården eftersom de antingen är villkorligt frigivna eller har blivit dömda till skyddstillsyn. Sex av dem har tackat ja till att bli uppringda av socialtjänsten.

- Många av dem är väldigt trötta på att leva den här sortens liv. Man är rädd för att man faktiskt ska bli skjuten och man har också en viss rädsla för att man ska behöva skada någon för att rädda sitt eget liv, säger Petra Tullgren, frivårdschef i Malmö på Kriminalvården.

Den hjälp som de kriminella kan få från Malmö stad finns redan i den befintliga verksamheten i form av exempelvis ett avhopparprogram eller insatser för missbruksproblem.

- Hjälp utesluter ju inte rättsliga konsekvenser, och rättsliga konsekvenser utesluter ju inte heller hjälp. Det är ingen förhandling som sker utan ett erbjudande om hjälp, säger Anna von Reis, avdelningschef på Malmö stads arbetsmarknads- och socialförvaltning.

"Vidta sanktionsåtgärder"

Metoden har en amerikansk förlaga och ska nu testas i Malmö under två år för att få stopp på det dödliga våldet i staden. Under mötet fick de kriminella även veta att sanktioner väntar om den brottsliga banan fortsätter och det är inte enbart den enskilda individen som drabbas.

- Då kommer vi att titta på hela gruppen. Vi kommer att vidta sanktionsåtgärder mot samtliga i den gruppen, säger Sintéus.

Förutom polisiära åtgärder kan gängmedlemmar även komma att specialgranskas av Skatteverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

- Många gånger är de här individerna inne i någon form av bedrägeriverksamhet, säger Stefan Sintéus.