Barn till kvinnor som hade ett BMI över 30 tidigt i graviditeten löper större risk att drabbas av fettlever. Arkivbild.
Barn till kvinnor som hade ett BMI över 30 tidigt i graviditeten löper större risk att drabbas av fettlever. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT

Mammors fetma ökar risken för fettlever hos barn

Om en gravid kvinna har ett BMI över 30 tidigt i graviditeten löper barnet en ökad risk att senare utveckla fettlever, visar en ny studie. "Om en tendens till fetma och fettlever kan 'ärvas' så kan det ha konsekvenser för folkhälsan", säger läkaren och forskaren Hannes Hagström vid Karolinska institutet.

ANNONS

Forskarnas slutsats är att barn till mammor med fetma, vilket definieras som BMI över 30, hade över tre gånger högre risk att diagnostiseras med fettlever jämfört med barn vars mammor var normalviktiga under graviditeten.

Studien har gjorts av Karolinska institutet och Harvard University och publiceras i tidskriften Journal of Hepatology.

"Fynden är viktiga eftersom fetma blir allt vanligare i ung ålder och fettlever som beror på övervikt ökar i världen. Om en tendens till fetma och fettlever kan 'ärvas' så kan det ha konsekvenser för folkhälsan", säger studiens huvudförfattare Hannes Hagström, docent vid institutionen för medicin vid Karolinska Institutet i Huddinge, i ett pressmeddelande.

ANNONS

165 barn och unga

Undersökningen är en registerstudie där forskarna med hjälp av leverbiopsier från samtliga Sveriges patologavdelningar identifierade alla barn och vuxna födda efter 1992 som har fått diagnosen icke-alkoholrelaterad fettlever. Medianåldern för de totalt 165 patienterna var tolv år och drygt 60 procent var pojkar.

Forskarna jämförde deras mammors BMI under graviditeten med en kontrollgrupp. Den ökade risken för fettlever fanns kvar även efter att faktorer som utbildning, rökning och födelseland räknats in.

Oklar biologisk effekt

En brist i den nya studien är att det saknas information om matintag, diet och fysisk aktivitet, eftersom den informationen inte finns i svenska register.

"Vi kan inte säkert säga om fyndet är en biologisk effekt av fetma hos modern på det växande fostret, eller om det till exempel finns socioekonomiska förklaringar såsom ett ökat energiintag och en ohälsosam livsstil efter födseln. Men hur som helst bör blivande mödrar med fetma få rådgivning kring hur de kan minska risken för att barnet utvecklar fettlever senare i livet", säger Hannes Hagström.

Fettlever

Fettlever ger oftast inga besvär och många har fettlever utan att veta om det. Ibland kan levern bli större av fettlever och det kan då kännas som att något trycker mot de nedre revbenen på höger sida.

Det finns ingen medicinsk behandling mot fettlever.

Fettlever upptäcks med hjälp av blodprov eller med provtagning från levern, så kallad leverbiopsi.

Fettlever orsakas oftast av övervikt eller alkohol. Det kan också orsakas av vissa läkemedel och sjukdomar, men det är ovanligt.

Viktminskning, fysisk aktivitet och att undvika alkohol kan bidra till att mängden fett i levern minskar.

Källa: 1177.se

ANNONS