Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man i 25-årsåldern åtalas vid Varbergs tingsrätt, misstänkt för en skolattack i januari i år. Arkivbild.
En man i 25-årsåldern åtalas vid Varbergs tingsrätt, misstänkt för en skolattack i januari i år. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Man åtalas för attack som panikslog skola

En 26-årig man åtalas för attacken på en gymnasieskola i Varberg. Enligt åtalet gick mannen runt i skolan med en svetsmask framför ansiktet och yxor i händerna. En 17-årig elev fick ett yxhugg i handen.
Mannens agerande skapade panik på skolan.

Åtalet om händelsen på skolan i januari gäller mordförsök och försök till grov mordbrand. 19 personer anses vara brottsoffer.

Enligt åtalet gick 26-åringen in i skolan med en väska som bland annat innehöll yxor, knivar och så kallade molotovcocktails. Han gick in på en toalett, maskerade sig, tog fram yxor och knivar, och försökte starta en brand.

Därefter började mannen gå runt i skolan, och knackade bland annat med yxa på glasrutorna till flera grupprum där elever befann sig. Enligt vittnen var han klädd i arbetskläder.

Gick nära

Flera personer uppger att den maskerade mannen gick helt nära dem med yxor i händerna. En elev som träffades av ett yxhugg fick lindriga skador.

Yxmannen vållade panik i skolan, skriver Hallands Nyheter.

26-åringen greps på ett torg i närheten en stund efter attacken. Polisen hittade bland annat vapen och en svetsmask på skolgården.

Motivet för den beväpnade mannens agerande är oklart.

– Det har inte framkommit någon tydlig motivbild under utredningen, säger kammaråklagare Sofia Corin till TT.

26-åringen nekar till de brott han anses ha begått på skolan.

– Delar av händelseförloppet är oklara. Vi får ta det vid rättegången, säger Gunilla Johansson, som är 26-åringens advokat, till TT.

"Rop på hjälp"

Enligt Hallands Nyheter har 26-åringen, i en personutredning, beskrivit händelsen som ett rop på hjälp.

Mannen åtalas även för flera brott på sin hemadress kort före skolattacken.

Enligt åklagaren skrev han med sprayfärg på väggarna i sin lägenhet, försökte tända eld i lägenheten och anlade brand i ett soprum. Mannen erkänner skadegörelsen i lägenheten, uppger hans advokat.