I mannens hårddiskar fann polisen listor med namn och uppgifter om offentliga personer. Arkivbild.
I mannens hårddiskar fann polisen listor med namn och uppgifter om offentliga personer. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Man åtalas – hade sprängämnen och namnlistor

En 61-årig man i södra Stockholm hade sprängämnen och listor med ett hundratal namn på journalister, politiker och kändisar i sitt hem, rapporterar Aftonbladet. Mannen åtalas nu för grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

ANNONS

"Jag menar att mannen har sammanställt och förvarat material i syfte att åstadkomma explosion som skulle medföra fara för andra", säger kammaråklagare Marie Skeppstedt Törnström som är förundersökningsledare i ett pressmeddelande.

Det var i slutet av 2019 som polisen gjorde en husrannsakan mot mannens bostad, i samband med eftersökandet av en annan person. I bostaden hittades en mindre mängd farliga sprängämnen och en större mängd ämnen som kan användas vid tillverkning av sprängladdningar. Polisen hittade också skisser på hur man tillverkar sprängladdningar.

I mannens hårddiskar fann polisen listor med namn och uppgifter om offentliga personer.

"Utredningen ger stöd för att det här är personer som den misstänkta mannen missaktar men det finns inte något som tyder på att han har påbörjat utförandet av en konkret gärning riktad mot någon av dem", säger Marie Skeppstedt Törnström.

ANNONS

Ingen av personerna är målsägande i ärendet. Mannen, som nekar till brott, åtalas även för grovt brott mot lagen om sprängämnesprekursorer och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

ANNONS