En kraftig brand utbröt i Lisebergs nya äventyrsbad Oceana i Göteborg under måndagsförmiddagen.
En kraftig brand utbröt i Lisebergs nya äventyrsbad Oceana i Göteborg under måndagsförmiddagen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Man saknas efter storbrand på Liseberg

En man saknas efter måndagens kraftiga brand som ödelade Lisebergs nya miljardsatsning Oceana i Göteborg. Polisen utreder grov allmänfarlig ödeläggelse.
– Det är fruktansvärt det som har hänt, det är en stor tragedi, säger Amelie Winberg, presschef för entreprenören NCC.

ANNONS

Polisen kontrollerade under dagen samtliga personer som var knutna till arbetsplatsen. En av dem har inte återfunnits.

– Under dagen har flertalet personer själva uppsökt sjukvården, så därför har detta varit oklart. Men efter att ha kontrollerat med vården har vi nu inte hittat honom, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Liseberg bekräftar i ett pressmeddelande att en person som arbetat med projektet är försvunnen. "Vår främsta uppgift nu är att bistå polisen i sökandet", skriver vd Andreas Andersen.

Sexton personer fick uppsöka vård för lindriga skador efter branden i äventyrsbadet. De har kunnat lämna sjukhuset.

Kraftig explosion

Branden bröt ut vid 10-tiden. Filmer från platsen visar hur byggnaden står i lågor när en kraftig explosion plötsligt inträffar. Eld och tjock svart rök syns bolma ut från byggnaden som är helt övertänd.

ANNONS

Enligt ett internt meddelande hos Liseberg bröt branden ut i en av vattenrutschkanorna, rapporterar P4 Göteborg. Explosionen skedde när fönsterrutorna till det stora takvalvet gav vika. Branden och framför allt rökutvecklingen blev kraftig.

Enligt prognosen kommer räddningstjänsten att vara kvar hela natten och även under tisdagen då elden tagit sig in i konstruktionen. Vid 21-tiden på kvällen brann det ännu.

– När vi släcker på ett ställe i konstruktionen flammar det upp på ett annat. Med rasrisken är det svårt att komma åt, säger talesperson Henrik Gunnarsson.

Vad som hänt är ännu oklart, uppger Amelie Winberg, presschef för NCC som är huvudentreprenör för bygget av Oceana.

– Vi har haft ett internt informationsmöte och våra medarbetare har erbjudits att träffa krisspecialister. Vi är bestörta över det som hänt, det är en katastrof, säger hon.

Osäker framtid

Framtiden är också osäker. Arbetet hade kommit ganska långt och det var planerat för slutbesiktning i april.

– Vi vet inte vad omfattningen av skadorna blir, säger Amelie Winberg.

Polisen har inlett en så kallad särskild händelse för att kunna hantera branden på bästa sätt. Händelsen rubricerades inledningsvis som en arbetsplatsolycka. Under kvällen tillkom rubriceringen grov allmänfarlig ödeläggelse.

En tjock, mörk rök spred sig över delar av Göteborg. Ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) utfärdades, där alla i området uppmanades att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Först vid 20-tiden drogs varningen tillbaka.

ANNONS

Planen var att Oceana skulle öppna till sommaren. Äventyrsbadet skulle enligt tidigare uppgifter från Liseberg kosta cirka 1,2 miljarder kronor att bygga.

På tidiga bilderna från platsen syns hur en turkos vattenrutschkana brinner med öppna lågor. På senare bilder är det bara ett skelett kvar av attraktionen.
På tidiga bilderna från platsen syns hur en turkos vattenrutschkana brinner med öppna lågor. På senare bilder är det bara ett skelett kvar av attraktionen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Branden har bland annat förstört en av de nya vattenrutschkanorna.
Branden har bland annat förstört en av de nya vattenrutschkanorna. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
ANNONS